Fred Smalbrugge te midden van zangers van een voormalig koor
Fred Smalbrugge te midden van zangers van een voormalig koor Foto: Archief WeesperNieuws

“Na de eerste vijf minuten zang wist ik niet wat ik hoorde”

Algemeen

Het beroemde koorwerk Carmina Burana van Carl Orff komt naar Weesp. Het speciaal voor deze gelegenheid samengestelde projectkoor, dat onder stichting Vocaal aan de Vecht valt, is vanaf begin oktober druk aan het oefenen met het muziekstuk onder leiding van dirigent Fred Smalbrugge. De aanloop er naar toe was nog best spannend voor de dirigent. “Als zich er niet genoeg mannen hadden aangemeld, kon het hele feest niet doorgaan.” 

“Het idee om de Carmina Burana naar Weesp te brengen kwam omdat ik een hele andere manier van kijken kreeg”, begint Smalbrugge te vertellen. “Ik ben al meer dan 45 jaar dirigent, waarvan ik tien jaar bij het Weesper kamerkoor Camerata Fectionata heb gedirigeerd. Op een gegeven moment dacht ik: waarom zou ik niet een keer een groot muziekwerk organiseren, dat bekend is onder de mensen en waaraan Weespers willen meedoen”, vertelt hij enthousiast.

‘Go-no-go vergadering’ 

De dirigent vervolgt: “In het begin kwamen er vele mensen op dit idee af, en toen was de volgende stap: hoe gaan wij hier mee verder? De Carmina Burana is een groot muziekwerk, dat kun je niet met dertig man uitvoeren. Van tevoren zei i..