Schrijven helpt.
Schrijven helpt. Foto: Pexels

“Write for Rights” in de bibliotheek

Algemeen

WEESP - Mensenrechtenorganisatie Amnesty International houdt al vele jaren schrijfacties. Op relatief eenvoudige wijze wordt bemoeilijkt dat regimes politieke gevangenen laten ‘verdwijnen’. Ook in Weesp is binnenkort weer een actie “Write for Rights”, op 10 december in de bibliotheek.

Op die dag wordt geschreven voor Vahid Afkari die met zijn broers Habib en Navid werd opgepakt nadat zij deelnamen aan vreedzame demonstraties tegen de ongelijkheid en politieke onderdrukking in Shiraz (Iran). Navid werd geëxecuteerd, Habib werd na 550 dagen eenzame opsluiting vrijgelaten, maar Vahid zit nog steeds in eenzame opsluiting. Op zaterdag 10 december worden brieven geschreven voor zijn vrijlating.

Ook voor Aleksandra Skochilenko uit St. Petersburg wordt geschreven. Zij voerde op 31 maart actie tegen de Russische invasie in Oekraïne. Ze werd gevangen genomen, lijdt honger en wordt vaak lastig gevallen door personeel van het detentiecentrum en door celgenoten. Zij kan veroordeeld worden tot 10 jaar cel.

Ook voor anderen wordt geschreven. Dit jaar hebben de mensen één ding gemeen: ze zijn opgepakt omdat ze vreedzaam gebruikmaakten van hun recht om te demonstreren. De methode is effectief: onder druk van eerdere schrijfacties zijn gevangenen vrijgelaten.

Schrijf mee op zaterdag 10 december van 10.00 tot 17.00 uur in de bibliotheek (Oudegracht 67) van Weesp. Voor meer informatie:  www.amnesty.nl/writeforrights .