17.000 Inwoners krijgen een brief met de vraag mee te doen aan dit onderzoek.
17.000 Inwoners krijgen een brief met de vraag mee te doen aan dit onderzoek. Foto: GGD

GGD onderzoekt gezondheid Gooise inwoners

Hoe gaat het met de gezondheid, de leefstijl en het welzijn van inwoners van Gooi en Vechtstreek? En wat is de impact (geweest) van tweeënhalf jaar corona? Dit brengt GGD Gooi en Vechtstreek in kaart met een grootschalig vragenlijstonderzoek: de GGD Gezondheidsmonitor 2022.

Dit onderzoek wordt landelijk uitgevoerd door alle GGD’s, samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Gooi en Vechtstreek ontvangen 17.000 inwoners een brief van de GGD met de vraag mee te doen aan dit onderzoek. Het Centraal Bureau voor de Statistiek selecteert personen uit het bevolkingsregister. Dit gebeurt geheel willekeurig. De mensen die zijn geselecteerd, worden uitgenodigd om mee te doen aan de GGD Gezondheidsmonitor 2022. Zij vormen een goede afspiegeling van de bevolking. Het is niet verplicht om mee te doen aan het onderzoek en het spreekt voor zich dat de gegeven antwoorden strikt vertrouwelijk blijven. Zo is het bijvoorbeeld niet bekend wie de antwoorden heeft gegeven. 

“Veel mensen vulden de vragenlijst al in, maar hoe meer mensen invullen, des te beter", zegt Manita van Acker, GGD-epidemioloog. Hoe meer volwassenen en ouderen de vragenlijst invullen, des te beter kan de GGD in beeld brengen hoe het gaat met de gezondheid en leefstijl van inwoners. "Daarom willen we iedereen vragen die een brief ontvangt ons te helpen en even de tijd te nemen om de vragenlijst in te vullen." Inwoners die een uitnodiging hebben ontvangen, kunnen tot begin december meedoen. Dit kan online of op papier. In de vragenlijst staan vragen over gezondheid, welzijn, leefstijl en de impact van corona.

De resultaten van de GGD Gezondheidsmonitor 2022 zijn in juni 2023 bekend. Mede op basis van de resultaten ontwikkelen het Rijk en de gemeenten landelijk en lokaal gezondheidsbeleid.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.ggdgv.nl/GM2022.