Bij Hoorstudio Gooise Meren worden mensen vakkundig geholpen.
Bij Hoorstudio Gooise Meren worden mensen vakkundig geholpen. Foto: Hoorstudio Gooise Meren

Ontdek hoe fijn het weer is om te kunnen horen

Bussum - Ouder worden komt met gebreken en naarmate de jaren toenemen, horen we steeds een beetje minder goed. En dat gaat geleidelijk; het is niet van de een op de andere dag dat je niet meer goed hoort. "Het kan wel meer dan vijftien jaar duren voordat mensen in de gaten krijgen dat hun gehoor behoorlijk achteruit is gegaan en dat communiceren daardoor een stuk lastiger wordt," weten de professionals van Hoorstudio Gooise Meren.

Ons gehoor slijt naarmate we ouder worden en dat betekent dat we steeds minder geluiden goed kunnen waarnemen. Veel mensen schamen zich soms voor hun doofheid. "Dat mensen anderen niet meer goed kunnen verstaan, ligt natuurlijk niet aan het feit dat ze doof worden. Nee, dat ligt aan al die andere mensen die zo onduidelijk spreken en binnensmonds mompelen. Dat is wat we hier vaak te horen krijgen van mensen die al wel aan een hoortoestel toe zijn, maar het nog niet dragen."

Wat zeg je?

Opvallend is dat de omgeving van mensen die minder goed gaan horen veel beter in de gaten hebben wat er aan de hand is. Iemand die niet goed hoort, zal steeds vaker om herhaling vragen of een antwoord gokken en ja zeggen waar het nee had moeten zijn. "Wie niet meer goed hoort, doet niet meer mee. De gesprekken op een verjaardag worden niet meer goed gevolgd en meepraten lukt niet meer omdat je niet meer goed verstaat wat er wordt gezegd. Dat is vervelend en helemaal niet nodig." 

Naar de audicien

Niet goed kunnen horen kan ook risico's met zich meebrengen. Bijvoorbeeld in het verkeer, waar je gehoor een belangrijke rol speelt als het om veiligheid gaat. Wanneer mensen in de gaten hebben dat het probleem niet bij anderen ligt maar bij henzelf, kan er actie worden genomen.
Maar dan nog wachten mensen nog gemiddeld zeven jaar voordat ze de stap naar een audicien nemen. Bij Hoorstudio Gooise Meren worden mensen vakkundig en discreet geholpen en ontdekken ze weer hoe fijn het is om goed te kunnen horen.

Meer informatie: Hoorstudio Gooise Meren, De Clinge 2, 1401EV in Bussum, 035-7370325 of kijk op de internetsite www.hoorstudiogooisemeren.nl.