Dilemma van onze stad: groen of wonen

Wat is belangrijker: een open polder of meer woningen? Het is altijd een moeilijke keuze geweest. Kijk maar naar de Bloemendalerpolder, waar het open landschap momenteel grotendeels verdwijnt. Hier verrijst Weespersluis, de grootste uitbreiding van Weesp in veertig jaar. 

25 jaar geleden verzetten de gemeente en veel inwoners zich tegen het bouwen van woningen in de Bloemendalerpolder. Totdat toenmalig minister Sybilla Dekker van VROM in 2005 naar Weesp kwam om de zaak van een andere kant te belichten. "We hebben de woningen gewoon nodig. Zeg niet nee, maar breng uw kwaliteiten in en maak er de mooiste wijk van Nederland van." Zo groeide alsnog een breed draagvlak voor een 'woonlandschap' met circa 2750 huizen, scholen en andere voorzieningen, ingebed in natuurgroen en waterpartijen. In 2018 ging de eerste paal de grond in, de verkoop gaat als een dolle. 

De toegankelijkheid van de woonmarkt is óók een kernwaarde: voldoende betaalbare woonruimte voor alle doelgroepen. Toch nog maar een polder volbouwen dan? Bedenk wel dit: Weespersluis vergroot het woningaanbod met zo'n dertig procent, maar verlaagt de wachttijd op een goedkopere woning amper.