De Stad Weesp 2, afgemeerd aan het Achterom in 1948.
De Stad Weesp 2, afgemeerd aan het Achterom in 1948. Foto: Archief Historische Kring Weesp

Beste Weesper,

Als je het Achterom en de Slijkstraat van vandaag naast deze plaat uit 1948 legt, zie je dat er veel is veranderd en tegelijk ook heel veel niet. Dat is Weesp ten voeten uit. Mee in de tijd, maar altijd verbonden met de historie. En net als dit schip gaan we moedig voorwaarts onder onze trotse naam: de stad Weesp.

Dit blad gaat over onze stad: de stad Weesp. Want de gemeente mag dan opgaan in Amsterdam, de stád Weesp blijft zoals hij is. Met zijn historische karakter, rijke verenigingsleven, dorpse eigenaardigheden en trotse inwoners. Al die dingen samen vormen 'de identiteit' van Weesp. Dit blad staat er bol van!

Weesp houdt niet op

Voor alle duidelijkheid: Weesp houdt op 24 maart 2022 niet op te bestaan. Op die dag neemt de gemeente Amsterdam het bestuur over, maar de verenigingen, de ondernemers, de activiteiten, het historische karakter, de natuur, de voorzieningen, de fijne ligging en onze tikkeltje eigenwijze inborst blijven gewoon. We houden zelfs onze stadsrechten. De gemeente Amsterdam bestaat dus uit twee steden: Amsterdam en Weesp.
De inwoners van Weesp houden invloed op hoe Amsterdam de zaken in Weesp aanpakt. Door mee te praten, initiatieven te nemen, alert te blijven en gebruik te maken van nieuwe en bestaande democratische middelen.

Wat vinden Weespers belangrijk?

Hoe zorgen we ervoor dat we onze identiteit niet verliezen? Veel Weespers hebben die vraag. Het antwoord luidt: door er als Weespers voor te blijven opkomen. Maar dan moet je wel weten wat die identiteit van Weesp dan precies is. De gemeenteraad van Weesp organiseerde daarover vele gesprekken en bijeenkomsten met inwoners en stelde in 2017 een lijst vast van 14 punten die voor de inwoners belangrijk zijn. Dat zijn: de kernwaarden.
Amsterdam belooft om deze kernwaarden te behouden en te versterken. Wij, de Weespers, moeten daarvoor blijven opkomen. Maar dan moeten we die kernwaarden zelf wel goed kennen! Op de volgende pagina's staan ze helder op een rij. Bewaar ze goed!

Dit zijn de kernwaarden

Amsterdam belooft om deze kernwaarden te behouden en te versterken. Natuurlijk moeten de Weespers ze ook goed kennen.

Dit zijn de zaken die de Weespers belangrijk vinden aan hun stad. Oftewel: de kernwaarden.

1. Historische waarde

Weesp is een vestingstad met veel geschiedenis. We willen de mooie oude gebouwen behouden en het historische karakter versterken. 

2. Open (rivier)landschap

Het water en het open landschap rond Weesp willen we koesteren en zo veel mogelijk toegankelijk maken voor de inwoners en bezoekers met wandel- en fietsroutes en watersportvoorzieningen.

3. Toegankelijke woningmarkt

Voldoende woonruimte voor alle doelgroepen is van groot belang, met name voor jongeren. We willen meer betaalbare huur- en koopwoningen.

4. Economie en toerisme

Een knap bedrijventerrein is belangrijk voor het ondernemingsklimaat en de werkgelegenheid. De economie in de binnenstad draait op detailhandel, horeca en toerisme, in goede balans met de leefbaarheid voor de inwoners. 

5. Bereikbaarheid

Goede verbindingen van en naar Weesp zijn belangrijk: met de auto, de trein en de bus. Maar ook de bereikbaarheid binnen de stad is belangrijk: fietsen, lopen en parkeren.


6. Duurzaamheid

Weesp wil energieneutraal zijn in 2030. 

7. Voorzieningen

Winkels, zorg en welzijn, scholen, verenigingen, sportveldjes, het zwembad, de sporthallen, theater, museum, bibliotheek: de voorzieningen die de stad nu heeft, willen we houden. Ook het goed onderhouden van straten en parken hoort daarbij. 

8. Sociale voorzieningen

WMO-voorzieningen, jeugdzorg en andere sociale regelingen willen we laagdrempelig toegankelijk houden. De werkwijze van het sociaal wijkteam blijft behouden, net als de schoolkeuzevrijheid.

9. Gemeenschapsgevoel 

Het gevoel dat we samen in een fijne stad wonen is iets van de inwoners zelf. Dat zien we aan het rijke verenigingsleven en diverse activiteiten. De steun van de gemeente (subsidie en medewerking) blijven de Weespers daarvoor nodig hebben. 

10. Belastingen 

De gemeentelijke belastingen zijn op een gemiddeld niveau in vergelijking met andere gemeenten. Daar willen we niet bovenuit. 

11. Gemeentelijke dienstverlening 

In Weesp blijft er een goed bereikbaar gemeenteloket voor onder meer paspoort, rijbewijs en zorg- en inkomensvragen. Ook digitaal moet iedereen makkelijk bij de gemeente terecht kunnen.

12. Afstand burger en bestuur

Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in Weesp blijven betrokken en houden invloed bij beslissingen die Weesp aangaan. De lijnen met nieuwe bestuurders en de Amsterdamse ambtenaren moeten zo kort mogelijk blijven.

13. Veiligheid

Een veilige woonomgeving is van groot belang. Criminaliteit mag niet toenemen. De aanwezigheid van politie in Weesp zien we het liefst uitgebreid.

14. Medewerkers Weesp

De medewerkers van de gemeente Weesp worden op een goede manier ingevoegd in de Amsterdamse organisatie. Hun lokale kennis en ervaring mag niet verloren gaan.

Dit is een samenvatting. Het volledige document staat op www.destadweesp.nl.

Op weg naar het stadhuis van Weesp ontmoet Femke Halsema kinderen die naar het museum gingen.