Afbeelding
Foto: Brian Elings

Vroeger

Tülay Kazanci is geboren in Weesp, verhuisde als kind naar Istanbul en woont sinds 2014 weer in haar geboortestad. Ze is kunsthistoricus en geeft rondleidingen in onder meer het Mauritshuis en het Amsterdam Museum. Op dit moment vertaalt ze een boek over islamitische architectuur in Jeruzalem van het Engels naar het Turks. Op Instagram deelt ze mooie plaatjes van Weesp op het account Pluizebol (uit een favoriet kinderboek).

Mijn moeder is een echte Weespse. Ik ben geboren in de Willem de Merodestraat en speelde veel in de Middenstraat. Ik herinner mij leuke zwempartijtjes in Smal Weesp, samen met mijn vriendin die aan de Stammerdijk woonde. We zijn nog steeds vriendinnen. Het waren prachtige kinderjaren.

Mijn buurt

Het fijne aan onze straat is dat er geen verkeer doorheen komt, dus er staan veel bankjes en bloemen. De tuintjes zijn klein, dus met mooi weer zitten we allemaal vaak voor de deur. Dat vind ik eigenlijk het mooiste van onze straat: de leuke sfeer en gezellige praatjes met buurtgenoten en voorbijgangers. Wat beter kan is de straatverlichting, die valt nog weleens uit.

Buitenplek

De Ossenmarkt is heel mooi. Dan loop ik daarvandaan graag langs de Vecht naar Muiden. Heerlijk langs het water, maar ook de polder met z'n mooie vogels. Bij de Groene Griffioen altijd even de kalfjes aaien, in Muiden een kopje koffie en dan met de bus weer terug. 

Winkels en horeca


Ik hou van de markt! Aardige mensen, gezellig kletsen. In de lockdown was dat het enige uitje

Ik ben heel blij dat boekwinkel Pezzi Pazzi er is. Je wordt er vriendelijk geholpen, ik kan er goede boeken vinden en als ik wat bestel is het snel geleverd. Ook koffiecorner 't Hoekje vind ik een heel fijne plek om met iemand even een broodje te eten in de sfeer van een huiskamer.

Weesp uit

Met de trein kom ik overal waar ik moet zijn. Als ik dan vanuit de richting Utrecht terugkom, zorg ik dat ik aan de linkerkant uit het raam kan kijken hoe mooi je dan Weesp binnenrijdt.

Droomhuis

Ken je dat huisje aan de Stammerdijk dat verscholen ligt naast de molen? Als kind was dat mijn droomhuis. Nu zit ik vaak op de Hoogstraat op een bankje tegenover de laatste twee huisjes voor de Groene Punt. Dan zie ik mijzelf daar al wonen in het ene huisje en mijn vertalingen doen in het andere.

Voorzieningen

Ik hou van de markt! De mensen zijn oprecht en aardig. Op dinsdag sta ik vroeg op om rond acht uur, half negen boodschappen te halen. Bij de groente een praatje, daarna bij de vis, de meneer van de aardappels heeft altijd wat leuks te vertellen en de mevrouw van de kaas ook. Dat vind ik heerlijk. In de lockdown was de markt eigenlijk het enige uitje."

Activiteiten

De laatste keer dat het kon, genoot ik erg van muziek van Astor Piazzolla tijdens het Weesp Chamber Music Festival. Een aanwinst voor het cultuuraanbod van Weesp, zeker in die mooie Van Houtenkerk. Ook mijn vrienden van buiten Weesp zijn er van onder de indruk. 

Veiligheid

Als je uit het station komt, loop je onder de woningen door naar het zebrapad op de Herensingel. Dat voelt niet veilig. Maar er is gelukkig nooit iets gebeurd.

Advies aan de bestuurscommissie

Misschien is het goed voor de lokale economie hoor, maar mijn advies is: waak ervoor dat Weesp niet onder de voet wordt gelopen door hordes toeristen.

Weesp in 1 zin

De stad die een aureool vormt om mijn hart: als de fijne en veilige haven waar ik graag ben.