Afbeelding
Foto: Brian Elings

Kennismaking

Theo van Amsterdam en zijn vrouw Susan wonen sinds 1974 in Weesp. Na een tip van zijn broer nam Theo in dat jaar de ijzerwarenzaak van Jan van Asselt aan de Slijkstraat over. In 2017 zwaaide hij af en sindsdien is hij, naar eigen zeggen, drukker dan ooit: onder meer bij de sloeproeivereniging en watersportvereniging De Vecht.

In 1974 was de A9 er nog niet, dus wij kwamen via Ouderkerk aan de Amstel helemaal binnendoor naar Weesp. Het eerste dat we van Weesp zagen was de fabriek van Philips Duphar, nu Abbott: niet bepaald een oogverblindende entree. Tot onze aangename verbazing bleek daarachter een heel aardige binnenstad te zijn. Die in de jaren daarna mooi is opgeknapt.

Mijn buurt

In de Slijkstraat hebben we altijd heerlijk gewoond en genoten van het carillon dat toen nog dag en nacht speelde. Met de winkeliers pakten we de zaken vaak samen op. Ik werd voorzitter van de Slijkstraatwinkeliers, later van de winkeliersvereniging WDO. Nu is het bij veel winkeliers toch meer van: ieder voor zich. Dat had ik graag anders gezien.

Buitenplek

Langs Smal Weesp, waar we nu wonen. Fantastisch met molen 't Haantje aan de overkant. Samen met de boten die langsvaren, biedt dat zomers elke dag weer een ander prachtig panorama. En dat allemaal dicht bij de binnenstad.

Winkels

We bezoeken de Weesper winkels (bijna) allemaal en zo veel mogelijk:het is belangrijk dat we ze behouden

Ze zijn mij allemaal even lief. We bezoeken ze (bijna) allemaal en zo veel mogelijk. Ik blijf erop hameren dat het belangrijk is om als Weespers in Weesp te blijven kopen. Want alleen dan behouden we onze winkels. 

Weesp uit

Met de auto, fietsend, met de trein en inderdaad: soms op de motor. Bij terugkomst zie je als eerste het groene kruis. Maar nu zeker ook de ontwikkeling van Weespersluis. Opzienbarend hoe veel woningen daar verrijzen - en hoe snel.

Droomhuis

Daar voldoet ons huidige huis al aan. We kijken uit op de molen en 'het ronde huis'. Ooit was dat misschien mijn droomhuis, nu woon ik ertegenover en kunnen we ons niet beter wensen.

Voorzieningen

Het liefst ondernemen we iets met kinderen en kleinkinderen. Laatst deden mijn kleinzoons en ik de fietsroute langs de Hollandse Waterlinie. Erg leuk en leerzaam. Ook dat is Weesp! We begonnen in het centrum, daarna naar Fort Uitermeer, zo verder helemaal richting Leerdam: nog een beste tocht.

Activiteiten

Noem een activiteit en ik heb die bezocht of heb er via de zaak of WDO zelfs medewerking aan verleend. Het zijn toch vrijwilligers die dat op touw zetten en dat vind ik zeer te waarderen. Alleen het Chamber Music Festival kwam er nog niet van.

Veiligheid

Ik kan geen plek in Weesp noemen waar ik niet zou willen of durven lopen. Daar ben ik blij om en dat moet ook zeker zo blijven.

Advies aan de bestuurscommissie

Waak over de Weesper binnenstad en de cultuur. Hou grootschaligheid buiten het centrum. We zijn juist sterk door de gezellige kleinschaligheid van de eigen ondernemers met een hart voor Weesp.

Weesp in 1 zin

De schoonheid van de vele historische huizen en monumenten, de bastions en het water in en rond de binnenstad maken het een schatje van een stadje waarvan ik steeds meer ben gaan houden en waaruit ik nooit meer weg zou willen.