Afbeelding
Foto: André Verheul

De weg naar Amsterdam

Na het stuklopen van de fusie met Muiden, Naarden en Bussum, nam Weesp in april 2016 de zaken vastberaden in eigen hand. De gemeenteraad startte een eigen onderzoek naar de bestuurskracht en hield gesprekken met inwoners en organisaties. Er kwam een lijst van wat de Weespers belangrijk vinden, wat ze willen behouden en wat er versterkt moet worden. De kernwaarden!

Dapper besluit

Tegelijk stelde de raad vast dat de kleine gemeente Weesp dat nooit zou kunnen bolwerken. Het leidde tot een dapper besluit: we moeten fuseren. Maar met wie? Weesp wees zelf twee mogelijke partners aan: Gooise Meren (Bussum, Naarden, Muiden) en - verrassend genoeg - de grote buurman Amsterdam. Beide gemeenten kregen de lijst met kernwaarden plus de vraag: als we samen gaan, hoe gaan we dan met onze kernwaarden om? Beide gemeenten stelden een mooie toekomst in het vooruitzicht. Op 18 oktober 2017 dongen de (loco)burgemeesters van Gooise Meren en Amsterdam tijdens een drukbezochte avond in de Grote Kerk naar de hand van Weesp: voor het eerst een gewilde bruid. 

Referendum

In een raadplegend referendum op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen, stemde 57% voor aansluiting bij Amsterdam. Op basis van dit alles koos de gemeenteraad van Weesp op 26 maart 2018 definitief voor Amsterdam.