Afbeelding
Foto: Brian Elings

Koninklijk

De twee koninklijke bedrijven die Weesp rijk is, vinden beide hun oorsprong in Amsterdam. Koninklijke Moorman Karton Weesp begon in 1912 in de Jordaan te Amsterdam. Sinds 1970 opereert het bedrijf vanuit Weesp. Smit & Zoon mag zich sinds 2021 koninklijk noemen (foto). Deze producent van looistoffen voor de luxe lederindustrie begon in 1821 toen Albert Smit afzwaaide als kapitein van De Koornzaaijer en zich toelegde op de handel in visoliƫn.

IVW

De belangen van het Weesper bedrijfsleven worden behartigd door bedrijvenvereniging IVW. Tientallen grote en kleine bedrijven en zzp'ers zijn aangesloten. Het bestuur bestaat uit ondernemers, die deze taak vrijwillig naast hun eigen onderneming oppakken. De lijnen met de gemeente Weesp waren altijd kort. In Amsterdam zal de IVW zich een nieuwe plek moeten verwerven.

Werkgelegenheid

De IVW werd opgericht in 1964. De geschiedenis loopt parallel met het grote Bedrijventerrein Noord. Het destijds nog onbebouwde gebied werd door de gemeente Weesp aangeboden aan veelal Amsterdamse bedrijven die om ruimte verlegen zaten. Het leverde Weesp veel werkgelegenheid op.