Afbeelding
Foto: Harro Smit

Van bedrijfskantine naar grachtenconcert

Gemeenschapsgevoel, voorzieningen, historische waarde en zelfs economie: Koninklijke Harmonie De Adelaar rijgt de Weesper kernwaarden aaneen. Opgericht vanuit cacaofabriek Van Houten en vervolgens meegegaan met de tijd. "Als wij spelen, blijft de jeugd staan."

Tekst André Verheul, foto's Harro Smit en Christian Pfeiffer

Nijverheid en handel zat al eeuwen in het DNA van de Weespers toen halverwege de 19e eeuw cacaofabriek Van Houten neerstreek in de stad. Deze firma veroverde de wereld met cacaopoeder en chocoladeproducten en groeide uit tot een bedrijf met honderden werknemers. Gestimuleerd door de familie Van Houten nam de dikbevolkte personeelsvereniging allerlei initiatieven voor buiten werktijd. Zoals Zang- en Muziekvereeniging De Adelaar, opgericht in 1884 en vernoemd naar het fabriekscomplex aan de Oude Gracht. De kantine mocht gebruikt worden als repetitieruimte. Eerst verzorgde De Adelaar optredens tijdens de bedrijfsfeesten, later volgden concerten voor de Weesper bevolking. 

Samen muziek maken

De harmonie heeft de cacaofabriek ruim overleefd. Met hoog in het vaandel: gezellig samen muziek maken en daarmee het grote publiek in Weesp vermaken. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan, in 1959, verdiende De Adelaar de status Koninklijk. Decennialang verzorgden opeenvolgende generaties Weesper muzikanten van de Adelaar concerten en andere optredens. Ze brachten serenades bij jubilarissen en marcheerden door de straten met Koninginnedag en de intocht van Sinterklaas. Menig Weesper(tje) haalt zich nog levendig voor de geest hoe de spanning steeg naarmate de vrolijke muziek dichterbij kwam - en pas compleet was als je van dichtbij de slag op de grote trom in je buik kon voelen.

De Vechtbloazers

Het buiten spelen laat De Adelaar vandaag de dag over aan het amusementsorkest De Vechtbloazers, waarmee het warme banden heeft. "De tijden zijn veranderd", zegt voorzitter Cor van Alphen maar weer eens. En daarin schuilt het geheim: altijd met je tijd meegaan. Anno 2022 is de harmonie een orkest met klarinetten, saxofoons, trompetten, trombones, baritons, euphonium, dwarsfluit, hobo, hoorn, bas en slagwerk. Op het repertoire staan verschillende muziekstijlen: van klassiek tot pop en van mars tot film. "Door deze afwisseling blijft het ook leuk om in het orkest te spelen", zegt Van Alphen. Die veelzijdigheid werd in 2019 nog eens ten gehore gebracht toen het 135-jarig bestaan werd gevierd met een sfeervol grachtenconcert vol Hollandse hits, een later dat jaar in de eigen concertzaal gevolgd door een muzikale reis door de eeuwen heen. 

Muziekles

Generaties lang vermaken de muzikanten van Koninklijke Harmonie De Adelaar het Weesper publiek

Voor wie altijd al eens een instrument had willen leren bespelen: De Adelaar is ook een muziekschool voor jong en oud. Vorig jaar startte het Nieuw Talenten Orkest, waarmee bijna veertig beginners binnen tien weken al hun eerste concert konden geven.

Muziek zal de mensen altijd aanspreken, niet in de laatste plaats de jeugd. Aan jeugdleden meestal geen gebrek. Dirigent Dim van Berge zei eens: "Een muziekvereniging is niet oubollig: als wij buiten spelen, blijft de jeugd altijd staan." Koninklijke Harmonie De Adelaar pleziert en verbindt de Weespers al meer dan 135 jaar - de toekomst lijkt verzekerd.

Afbeelding