Afbeelding
Foto: André Verheul sr

"Als je bang bent om je identiteit te verliezen, dan heb je er geen." Beroemde woorden van de allerlaatste burgemeester van Weesp, Bas Jan van Bochove. Hij sprak ze uit aan het begin van het proces dat leidde tot de fusie met Amsterdam. Het verlies van identiteit was toen nog een vrees. Nu weten we beter. Toch?

Na bijna duizend jaar houdt Weesp als zelfstandige gemeente op te bestaan en wordt het onderdeel van grote buurman Amsterdam. Officieel heet het dat we gefuseerd zijn. Dat klinkt mooi, maar is eigenlijk te veel eer. Weesp gaat met ruim 20.000 inwoners gewoon op in het bijna 900.000 inwoners tellende Amsterdam. Dat is, als je er goed over nadenkt, een angstig gegeven. 

Moed niet verliezen

Om de moed niet te verliezen, werd er de laatste maanden, óók door waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove, nadrukkelijk op gewezen dat Weesp toch echt niet zomaar verdwijnt, zoals veel Weespers vrezen. "Er bestaat een grote trots op de stad Weesp. Noem het bijvoorbeeld geen dorp, want je hebt meteen ruzie", aldus Van Bochove in een interview in Het Parool. "Natuurlijk houdt Weesp niet op te bestaan. De geschiedenis van Weesp gaat gewoon verder. Er komt wel een ander bord aan de weg: Weesp, gemeente Amsterdam."

Mooie woorden

Mooie woorden, maar de praktijk zal straks echt anders zijn. Het opheffen van de gemeente zal ertoe leiden dat de lijntjes met het stadsbestuur veel langer zijn dan de Weespers gewend waren. Natuurlijk, in plaats van een echte gemeenteraad hebben we straks een bestuurscommissie waarin relevante zaken die in het Stadsgebied Weesp, zoals we straks binnen Amsterdam heten, spelen aan de orde komen. Die commissie heeft beperkte eigen bevoegdheden en adviseert daarnaast het grote stadsbestuur. De praktijk moet straks uitwijzen in hoeverre er in de Stopera naar deze commissie wordt geluisterd. Bovendien, een bestuurscommissie zonder eigen ambtelijk apparaat is toch iets anders dan een stadsbestuur met een burgemeester, wethouders en raadsleden die je gewoon op straat kunt aanspreken en ambtenaren die makkelijk te bereiken zijn voor overleg. 

Profiteren

Onze stad blijft onze stad, maar we kunnen niet om Amsterdam heen

Daartegenover staat dat het nieuwe stadsgebied, inclusief Driemond, nu al profiteert van de enorme kennis die binnen het ambtenarenapparaat van Amsterdam aanwezig is op allerlei gebied. En niet te vergeten: de korte lijntjes tussen de hoofdstad en Den Haag. Voor veel ontwikkelingen in onze woonomgeving kan dat zeer gunstig uitpakken. Werd een relatief kleine gemeente als Weesp in grote infrastructurele projecten vaak amper serieus genomen, om het grote Amsterdam kan men letterlijk niet heen. 

Niet om Amsterdam heen...

Niet om Amsterdam heen kunnen: dat geldt vanaf 24 maart ook voor alle Weespers, ondanks dat ‘Weesp Weesp blijft'. Gelukkig kunnen we alert en eigenzinnig blijven - met onze waardevolle kernwaarden in de hand.

Cees Pfeiffer & André Verheul