Afbeelding
Foto: Brian Elings

Eerste kennismaking

Lieve Cornelissen (Amsterdam) en Sander van Wijk (Den Bosch) verhuisden in maart 2017 van Amsterdam naar Weesp. Lieve is tandarts in Dronten en tandartsdocent bij het ACTA in Amsterdam, Sander is manager e-commerce bij WE Fashion. Beiden zijn zeer gecharmeerd van - en daarom op de achtergrond ook betrokken bij - de brouwerij van Wispe in de Laurentiuskerk.

Amsterdam werd onbetaalbaar. De bereikbaarheid, het levendige centrum en de open ruimte maken Weesp voor ons ideaal. Op onze eerste klusdag in het nieuwe huis liepen we even naar Ons Backhuys voor koffie en een broodje. Pas toen alles op tafel stond, merkten dat we geen portemonnee bij ons hadden. Waarop de dame van Ons Bakhuys zei: eet maar lekker op en kom morgen maar betalen. Dat voelde meteen heel erg thuis.

Mijn buurt

We wonen aan een gracht in Leeuwenveld 2. Een buurtje vol gesjeesde Amsterdammers die steeds meer 'integreren' in Weesp. Er is veel contact onderling en met onze buren zijn we zelfs goede vrienden. Wat er beter kan, is de Korte Muiderweg: die is te druk, maar dat wordt opgelost als de nieuwe ontsluitingsweg klaar is.

Buitenplek

Via de Korte Muiderweg heen en via de Lange Muiderweg weer terug. Heerlijk wandelen langs de Vecht, uitkijkend over de velden en de stad weer binnenkomen via de Ossenmarkt. Trouwens: waarom is er langs de Korte Muiderweg geen voetpad langs het water? Daar ligt echt een kans!

Winkels en horeca

Waarom is er langs de Korte Muiderweg geen voetpad langs het water? Daar ligt echt een kans!

Moeilijk kiezen. Op culinair gebied komt je in Weesp echt niks tekort. We hebben hier zelfs een uitstekende Nepalees. Misschien stapt niet iedereen daar zo snel naar binnen, maar Khaza Ghar verdient hier zeker een vermelding. Echt leuk.

Weesp uit

Lieve: Ik heb laatst een elektrische fiets gekocht. Maar als ik naar Dronten moet, pak ik de auto. Als ik na een vermoeiende dag Weesp weer binnenrijdt, voelt dat echt als thuiskomen.
Sander: Ik probeer minstens twee keer per week met de fiets naar Utrecht te gaan. Op de terugweg zie ik al van verre het groene kruis op de kerktoren. Inderdaad, een gevoel van thuiskomen.

Droomhuis

Een groot mooi oud karaktervol huis in de binnenstad. En anders kunnen we ook wel wennen aan iets met uitzicht op de Vecht.

Voorzieningen

Lieve: Voor mij is dat de Kreatieve Groep in Fort Ossenmarkt, ook nog eens een mooie locatie. Ik heb cursussen zilversmeden bij Evert Verdoes gedaan en zou nu graag de cursus glas in lood willen doen. Of iets met hout, of... Ach, de Kreatieve Groep heeft zo veel leuke dingen.
Sander: Ik kom graag in Museum Weesp. Een bescheiden en lokaal museum op hoog niveau. Goede research en altijd een verhaal. Ook de wisseltentoonstellingen zitten goed in elkaar: ze verrassen.

Veiligheid

Dat zit hem dan in het verkeer. Onze achterbuurman is vorige maand nog aangereden op de rotonde bij de Bouhuijstunnel, een andere buurtgenoot had laatst ook al zo'n verhaal. Met andere woorden: de ontsluiting vanuit Leeuwenveld richting de binnenstad moet echt beter. Als je elke dag die enorme stroom aan fietsers en auto's ziet en je bedenkt wat daar vanuit Weespersluis nog bij gaat komen, dan hou je je hart vast.

Advies aan de bestuurscommissie

Behoud de identiteit van Weesp, vanzelfsprekend. Maar het mag ook best iets ambitieuzer: niet alleen behouden, ook een stap voorwaarts. 

Weesp in 1 zin

Een smakelijk 'dorps' stadje aan de Vecht.