Bas Jan van Bochove, burgemeester van Weesp.
Bas Jan van Bochove, burgemeester van Weesp. Foto: Olivier Middendorp

Wat voor anderhalf jaar bedoeld was, zou uiteindelijk bijna acht jaar duren. Mijn waarnemend burgemeesterschap in het prachtige Weesp.

Achter de kipkraam

Op een dinsdagmorgen in april werd ik, achter de zeilen van de kipkraam op de weekmarkt, ontvangen door de toenmalige gemeentesecretaris en een wethouder. Mijn al aanwezige kennis van en belangstelling voor Weesp ging in een snelkookpan in de periode die volgde. Ik leerde van Weesp en de Weespers. De open en eigenzinnige Weespers. Op straat en bij mensen thuis, in de winkels en in de horeca, in het verenigingsleven en op het stadhuis. Aan tafel met de mensen uit de ambtelijke organisatie, aan tafel met de leden van het college en in de raadzaal, de politieke arena van Weesp. Overal leerde ik iets en het was altijd boeiend. 

Twee steden, één gemeente

Vanaf 24 maart 2022 hoort Weesp officieel bij de gemeente Amsterdam. Die twee lijken meer op elkaar dan je denkt en delen samen een rijke geschiedenis. Het is al vaak gezegd: dat we samengaan betekent niet dat de stad Weesp ophoudt te bestaan. Want beide steden zijn uniek en vullen elkaar aan. Straks zijn we twee steden, één gemeente. We verbinden onze steden en bewoners en zoeken elkaar op. Weespers én Amsterdammers. 

Weesper Week

In de aanloop naar dit samengaan houden we een Weesper Week. Van 17 tot en met 26 maart laten Weesp en Amsterdam samen al het moois van beide steden aan elkaar zien. In de voorbereidingen op deze week werden we geplaagd door de onzekerheid rondom het coronavirus. We deden een oproep in de samenleving om mee te denken. Roep in Weesp “We gaan samen iets moois doen” en je wordt overspoeld door goede ideeën en warme reacties.

Weespers, ik zal jullie missen!

Metropool en charme

Ik wens Weesp wat het verdient. Eerst een prachtige Weesper Week en daarna voor altijd de kracht en allure van een metropool met behoud van de oude charme, openheid én eigenzinnigheid.

Weespers, het ga jullie goed; ik zal jullie missen!

Bas Jan van Bochove,
waarnemend burgemeester van Weesp
(t/m 23 maart 2022)


PS:  Men zegt wel: niets rijmt op Weesp.
Drs P dacht er anders over:

"Hep is niep liperair, wap u hier leesp
Maar rijmp dan poch maar smeppeloos op Weesp"