Afbeelding
Foto: Rob van Dam

De Weesper Week:
waar een kleine stad groot in blijft

De Weesper Week is geen afscheidsfeestje: integendeel. Allerlei organisaties laten zien hoe leuk Weesp is en zal blijven. Met vele bekende en nieuwe activiteiten met als motto: waar onze kleine stad groot in is (en moet blijven).

Tekst André Verheul, foto Rob van Dam

De Weesper Week (17 t/m 26 maart) telt meer dan twintig grote en kleine evenementen waar menig Weesper naar uitkijkt. De rode draad: elkaar weer ontmoeten, genieten van lokale kunst en cultuur en gezellig eropuit in eigen stad. Op het programma staan in elk geval: de Verenigingenmarkt, de Weesper Kunstmarkt, het Weesper Korenfestival en het Weesper Chamber Music Festival (light). Het zijn activiteiten die eerder wegens de coronabeperkingen werden afgelast en nu gelukkig weer kunnen. 

Stadsontbijt

Op 18 maart is er een groot stadsontbijt in de Grote Kerk, aangeboden door Weesp Gastvrij. Verder zijn er puzzeltochten, fietstochten en scootmobieltochten, een Weesper modeshow, de kitchenroulette en nog veel meer. 

Het grote geheim

Museum Weesp opent de expositie ‘Denkend aan de Stad Weesp’. Daarbij wordt ook een nieuw jeugdboek gepresenteerd waarin de geschiedenis van Weesp wordt verteld in een spannend verhaal. De titel: 'Het grote geheim van de stad Weesp dat iedereen moet weten'. De gemeente doet het cadeau aan alle basisschoolleerlingen, maar het is ook te koop.

In alle wijken

Ook alle nieuwe inwoners kunnen kennismaken met verenigingen en activiteiten in Weesp

Koninklijke Harmonie De Adelaar geeft een concert en in de City of Wesopa is er ‘het Feest van de Cultuur’. En zelfs dat is nog niet alles. De Kwartiermakers verzorgen op 20 maart een uitgebreid programma dat alle wijken van Weesp aandoet onder de noemer ‘Locatietheater wijkt uit’. 

Klokslag middernacht

Op 23 maart is er een dag vol bijeenkomsten en plichtplegingen, leidend tot de formele overdracht van het gemeentebestuur aan Amsterdam om klokslag middernacht. Op 24, 25 en 26 maart heet Amsterdam de Weespers hartelijk welkom met drie dagen vol Amsterdamse activiteiten (in Weesp).

Weesp laten zien

De Weesper Week is in korte tijd tot stand gekomen na een oproep van burgemeester Bas Jan van Bochove om de overgang naar Amsterdam te markeren. Wat niet betekent dat het een afscheidsfeestje is: integendeel. Hiermee laten de deelnemende organisaties zien hoe leuk Weesp is en zal blijven. Het trotse motto is: de gemeente Weesp stopt, maar de stad Weesp gaat gewoon door. Tegelijkertijd is de Weesper Week een soort ‘bevrijdingsfeest' nu de coronabeperkingen zijn opgeheven: het mag weer. En nog iets: voor de vele nieuwe inwoners, vooral in Weespersluis, is de Weesper Week een ideale gelegenheid om kennis te maken met de verenigingen, de activiteiten en de sfeer in hun nieuwe woonomgeving.

Bekijk het programma
van de Weesper Week op
www.destadweesp.nl