De vrijwilligers van de voedselbank uitgiftepunt Weesp, met de award voor Weesper van het Jaar 2022.
De vrijwilligers van de voedselbank uitgiftepunt Weesp, met de award voor Weesper van het Jaar 2022. Foto: Brian Elings

'Er zijn duidelijk een aantal zaken
niet op orde in ons land'

De Voedselbank helpt een groot aantal mensen in Weesp om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom heeft WeesperNieuws Extra de Voedselbank uitgeroepen tot Weesper van het Jaar 2022.

WEESP Hanny Koole, coördinator van de Voedselbank uitgiftepunt Weesp, opent de zijdeur van de Grote Kerk. “Kom binnen! En hou je jas maar aan hoor, want het is hier nog erg koud.”

Terwijl Hanny vertelt over het mooie werk dat de voedselbank doet, worden er een heleboel cadeautasjes binnengebracht. Hanny begint te stralen. “Met Sinterklaas hadden we tasjes voor huishoudens met kinderen. Daar zaten sint-lekkernijen en cadeautjes in. Nu komen de tasjes voor de mensen die geen kinderen hebben. Die krijgen ook cadeautjes en wat lekkers.”

Naast de gewone voedselpakketten geeft de Voedselbank ook dit soort extraatjes. “Met kerst krijgt iedereen een kerstpakket. Vaak wordt dat door bedrijven en organisaties gedoneerd. Of mensen staan hun eigen kerstpakket af aan de Voedselbank, heel erg lief. We vragen dan wel altijd om de flessen met alcoholische drank eruit te halen. We delen hier nooit alcohol uit namelijk.”

Donatie

Volgens Hanny gebeurt het ook regelmatig dat er een donatie wordt gedaan in de vorm van een cadeaubon, shoptegoed of een bepaald product. “De kerk heeft wel eens bonnen ter waarde van 50 euro winkeltegoed bij de Deen uitgedeeld. En laatst was er iemand die voor iedereen een pond gehakt wilde betalen. Dat vlees hebben we toen gehaald bij Van Donk. Hetzelfde gebeurde met een pond kaas dat iemand aan iedereen wilde geven. Dat hebben we bij Pronk gehaald. Zo leuk allemaal.” Hanny glimlacht trots.
"Eigenlijk is het best raar dat een Voedselbank nodig is in een land als Nederland,” slaat Hanny dan de spijker op z'n kop. "Er komen hier ook mensen die gewoon werken, maar toch niet rond kunnen komen. Er is duidelijk een aantal zaken niet op orde in ons land. Daarom denk ik dat de Voedselbank voorlopig nog wel blijft bestaan. Ik hoop alleen niet dat we nog meer groeien.”

Linda Splinter, de intakecoördinator van de Voedselbank Gooi & Omstreken, vertelt dat het aantal huishoudens dat is aangemeld bij de Voedselbank Gooi & Omstreken de laatste twee maanden van 550 naar 711 is gegaan. "Ik vrees dat we nog wel blijven groeien de komende tijd."

'Met kerst krijgt iedereen een kerstpakket'

Het complete artikel over de Voedselbank staat op WeesperNieuws Extra.

Afbeelding