Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Slijterij Overmars sluit na 55 jaar de deuren

Bedrijven

De ritssluitingen in de etalage verbeelden het afsluiten van een tijd. Stickers met ‘opheffingsuitverkoop’ kwamen er bij Meta en Jaap namelijk niet in. Na 55 jaar sluit Slijterij Overmars aan het Binnenveer op 21 januari de deuren.

Noem het gerust een afsluiting van een tijdperk. Slijterij Overmars kan rustig in één adem worden genoemd met die andere bekende namen in het Weesper winkelbestand, zoals Pronk, Van Donk, De Bruijn, Wagenaar, Luijer, Mühl en De Vries. Slijterij Overmars, met Meta Blüm-Overmars (72) en Jaap Blüm (75) achter de toonbank, meer dan vertrouwde gezichten voor velen.

(De tekst gaat verder na de afbeelding)


Jaap en Meta: vertrouwde gezichten in Weesp. Foto: Christian Pfeiffer

“Nu het wat meer bekend raakt dat we gaan sluiten komen klanten met allerlei verhalen, kaartjes en kijk hier zelfs: een klein kastje met drankglaasjes voor in ons nieuwe huis. Het heet een keldertje”, zo vertelt Meta achterin het kleine kantoortje uit zicht van de winkel. Af en toe rinkelt er een belletje als er een klant binnenstapt. Toeval of niet? Het is onder meer oud-burgemeester Bas Jan van Bochove uit Lelystad die even binnenstapt. 

1968

Het was de vader van Meta, Piet Overmars, die de deuren van de winkel met wijn en gedistilleerd in 1968 opende. Meta hielp vanaf het begin mee in de winkel, maar werkte ook bij Duphar.

Blijf maar!, roept hij uit de verte

“Ik was achttien toen mijn vader de winkel opende. Jaap werkte ook voor mijn vader. Hij bracht in zijn studententijd bestellingen rond voor hem. Zo zijn we elkaar tegengekomen. Negen jaar later, in 1977, namen we de winkel van mijn vader over. Een jaar later gingen we boven de winkel wonen, waar we nog steeds wonen.” In de winkel komt ondertussen Jaap via de voordeur binnen, “Blijf maar!”, roept hij vanuit de verte. Meta glimlacht: “Dat doen we altijd. Zo weten we dat we niet naar de winkel moeten.” 

Jaap stapt het kantoor binnen en gaat zitten. De berusting over het sluiten van de winkel is voelbaar. De gedachten dwalen over alles wat het echtpaar op deze plek heeft meegemaakt. De winkel, de klanten, Weesp, de kinderen: Joost en Margriet en de kleinkinderen. Meta: “Joost en Margriet schelen maar een jaar. Jaap werkte in die tijd nog niet in de winkel, dus moest ik het soms wel eens alleen doen. Had ik twee boxen een boven en een beneden, zo kon ik ze toch goed in de gaten houden.”

Feestjes

“Ik werkte in een technisch bedrijf en kon met mijn 63e met pensioen. Ik hielp natuurlijk al vaak mee in de winkel, maar vanaf dat moment deden we het samen”, zo vertelt Jaap. Hard werken, dat is het zeker. Naast wijn, gedistilleerd en bier kon er bij Slijterij Overmars ook nog de aankleding van een half feest worden geregeld om het gezellig te maken. Frisdrank, statafels, glazen en bier taps werden met regelmaat elk weekend Weesp en omstreken rond gereden voor feestjes. “Afgelopen weekend had ik er weer twee staan!”

Winkeldief

Wie Slijterij Overmars door het archief van het WeesperNieuws haalt, komt toch wel wat opmerkelijke verhalen tegen. Zoals die ene keer dat Meta hoogstpersoonlijk het geld van een winkeldief terughaalde op het station. “Kort daarvoor had hij een greep in de kassa gedaan. Ik kwam er bij het afrekenen met de volgende klant achter, ben met een geleende fiets naar het station gefietst en vond hem daar op het perron naar Amsterdam. Uit zijn buideltasje heb ik een rits bankbiljetten gegrepen. Hij mompelde nog ‘too much..’ en is ingesloten in de trein en opgepakt. Mijn geld had ik terug en wat teveel was heb ik aan de politie gegeven”.  

“Klanten kwamen vaak in de winkel, en riepen dan; ‘hetzelfde recept’”

Meta en Jaap zijn altijd erg begaan met haar klanten. Ze weten dan ook altijd heel veel wat er speelde bij velen die de winkel binnenstapten, met oprechte belangstelling. “Klanten kwamen vaak in de winkel, en riepen dan; ‘hetzelfde recept’. Ik wist dan exact wat ze bedoelden. Ook kwamen klanten juist weer voor cadeautjes voor anderen en vroegen dan aan me; wat drinkt diegene?”

Weesp is anders

Dat Weesp verandert, dat is in de winkel goed te merken. Meta: “Ja. We zeiden laatst, het lijkt wel of hier niks meer wordt gestolen. Dat was vroeger wel anders. Het is hier drukker dan ooit, de winkel loopt heel goed...” De keuze om te stoppen is ook niet helemaal vrijwillig genomen. Al jaren waren Meta en Jaap verwikkeld in een juridisch gevecht met huisbaas Theo van Kan die het huurcontract van de winkel en de woning wilde ontbinden. “We konden hem vorig jaar via onze advocaat een aanbod doen en dat heeft hij geaccepteerd. Ondertussen hebben wij een mooie andere woning in Weesp gevonden, dus voor ons kwam alles op een goed moment samen.”

(De tekst gaat verder na de afbeelding)


 “We zijn dit jaar ook nog 50 jaar getrouwd”, zo lachen de twee. Op de een of andere manier lijkt het idee om rustiger aan te doen, of zelfs helemaal niks meer, niet te passen. “Ik heb al drie aanbiedingen voor een nieuwe baan gehad”, zo lacht Meta. “Maar eerst even op vakantie, want dat is er de laatste jaren maar weinig van gekomen. De winkel sluiten? Nee, dat deden we eigenlijk nooit. Na de vakantie maar eens rustig kijken wat we gaan doen.”

In aanloop naar de sluiting van 21 januari is er leegverkoop. Op de sluitingsdag zelf is een kleine borrel voor intimi. Dan zit het erop voor Slijterij Overmars. Of toch niet? “Nou, voor ons wel. Maar de hele inboedel en voorraad staat te koop. We hebben serieuze gesprekken gevoerd met overnamekandidaten, maar tot op heden zonder resultaat.