Afbeelding
Foto: Archief WeesperNieuws

Puntensysteem voor sociale huurwoning verandert

Algemeen

WEESP Vanaf 16 januari verandert het puntensysteem voor het verkrijgen van een sociale huurwoning in Amsterdam. U bouwt niet alleen punten op met uw inschrijftijd, maar ook als u heel dringend een woning zoekt of minimaal 4 keer per maand reageert op een woning. Punten kwijtraken kan ook.

Dit biedt kansen voor mensen die dringend op zoek zijn naar een woning, maar geen of bijna geen inschrijftijd hebben. Urgenties blijven bestaan. Weespers krijgen vanaf 1 januari 2023 voorrang op 60% procent van de sociale huurwoningen in Weesp. Weespers stonden tot 1 januari 2023 bij WoningNet Gooi- en Vechtstreek ingeschreven, maar per 1 januari is dit account overgegaan naar WoningNet Stadsregio Amsterdam.

Inschrijftijd blijft staan

In het nieuwe systeem wordt de inschrijftijd vanaf 16 januari uitgedrukt in wachtpunten. Hoe langer u staat ingeschreven, hoe meer wachtpunten. U kunt uw wachtpunten niet kwijtraken. Pas als u een woning accepteert via WoningNet, gaan die punten naar nul. Naast wachtpunten kunt u straks ook zoekpunten en situatiepunten opbouwen.

Zoekpunten opbouwen of kwijtraken

Zoekpunten kan iedereen opbouwen. Stel u reageert minimaal 4 keer per maand op een woning, dan krijgt u 1 zoekpunt. U kunt zoekpunten ook kwijtraken: als u langere tijd niet reageert op woningen, niet verschijnt op een bezichtigingsafspraak of een woning weigert. Als dit vaker gebeurt, kunt u ook alle zoekpunten kwijtraken. Wachtpunten blijven staan.

Situatiepunten bij spoed

Situatiepunten zijn bedoeld voor mensen die dringend een woning nodig hebben omdat ze uit elkaar gaan en kinderen hebben. Of met het gezin ergens inwonen en geen eigen woning hebben. Ook pleegjongeren of jongeren met Wmo-ondersteuning kunnen situatiepunten krijgen. Deze punten vraagt u online aan via vraagpuntenaan.nl. Dat kan vanaf 16 januari 2023. Binnen 4 tot 6 weken krijgt u bericht. De situatiepunten tellen mee bij 50 procent van het aanbod op WoningNet.

Niet op zoek?

Huurt u nu een woning en bent u niet dringend op zoek, dan verandert er niet veel. Uw inschrijftijd wordt straks omgezet naar wachtpunten. Als u gebruik wilt maken van de overgangsregeling Weesp, krijgt u voor woonduur in die jaren ook wachtpunten. Zonder inschrijving in WoningNet Gooi en Vechtstreek in 2022 wordt de woonduur voor 29 september 2011 niet omgezet in wachtpunten.