'Sigarettenfilters zijn nog schadelijker voor het milieu dan gedacht.'
'Sigarettenfilters zijn nog schadelijker voor het milieu dan gedacht.' Foto: Getty Images/iStockphoto

Zwervende filters lekken puur gif

Natuur en Milieu

Tussen de aanvragen voor Weesp Begroot is er eentje die vraagt om nadere uitleg: De Weesper Cleanup hoopt met de fondsen die voor hen hopelijk uit de actie voortkomen een Peukenstofzuiger te kunnen aanschaffen. Wat is - behalve een heerlijke toevoeging aan ons vocabulaire - een peukenstofzuiger? En waarom zijn weggegooide peuken in het bijzonder schadelijk voor het milieu? We vragen het aan de organisatie.

De vrijwilligers van de Weesper Cleanup gaan elke eerste zaterdag van de maand op pad om zwerfafval op te ruimen. Hierbij komen ze onvoorstelbaar veel weggegooide peuken tegen. Die peuken, of eigenlijk heb je het over het restant van een opgerookte sigaret: een klein beetje tabak en een filter, hebben drie belangrijke nadelen: het zijn er ontzettend veel, ze zijn klein en lastig op te rapen, en ze zijn giftig en nog veel gevaarlijker voor het milieu dan eerder werd gedacht. 

Peuken liggen overal

“Overal waar mensen even stilstaan of even pauzeren komen we ze tegen”, vertelt Annemarie Busser van de Weesper Cleanup. “Peuken liggen overal. Als de vrijwilligers op zaterdag hun ronde doen rapen ze zwerfvuil op met e..