Waternet is onder andere verantwoordelijk voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Weesp.
Waternet is onder andere verantwoordelijk voor de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Weesp. Foto: Archief WeesperNieuws

‘Waterveiligheid en waterkwaliteit lopen gevaar’

Politiek

Het piept en kraakt bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV). Volgens tien van de dertig leden van het Algemeen Bestuur zijn er grote problemen, vooral bij de stichting Waternet, de uitvoeringsorganisatie van het waterschap. Zeker nu de zorgen om droge of juist té droge voeten vanwege de klimaatverandering steeds groter worden, luiden ze de noodklok.

Waternet en Waterschap. Veel mensen hebben geen idee wat de verschillen zijn en gooien ze veelal op één hoop. Want allebei water. Maar hoewel nauw met elkaar verweven, zijn het onvergelijkbare organisaties. Het grootste verschil tussen beide is dat het democratisch gevormde Waterschap de besluiten neemt en dat de Stichting Waternet de werkzaamheden uitvoert waarover het Waterschap besluit. Op de website agv.nl (van Amstel, Gooi en Vecht)  wordt dit aldus uitgelegd: “Het waterschap besluit wat we met het water in uw buurt doen. We onderzoeken bijvoorbeeld of we een dijk moeten verhogen. Dan maken we een plan. Gaat de eerste schop de grond in? Dan neemt Waternet het werk over.”