Afbeelding
Foto: WeesperNieuws

Straatcoaches en veldwerkers ingezet bij overlast

Algemeen

WEESP Straatcoaches en veldwerkers gaan vanaf februari in Weesp de wijken in waar regelmatig overlast geconstateerd wordt. 

Geluidsoverlast, jeugdgroepen die rondhangen in portieken en rotzooi achterlaten of jongeren die op straat drugs gebruiken. Iedereen heeft wel eens te maken gehad met jeugdoverlast. Jeugdoverlast zorgt er voor dat mensen zich onveilig voelen in hun eigen wijk en kan ertoe leiden dat een wijk of buurt verslechtert.

Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA) is al sinds 2006 actief in Amsterdam door middel van de inzet van straatcoaches. Straatcoaches werken een aantal dagen per week en zijn herkenbaar aan hun kleding. Ze spreken individuele jongeren en jeugdgroepen op een respectvolle en toegankelijke manier aan op hun gedrag. Straatcoaches mogen geen boetes uitdelen, maar hebben overtuigingskracht omdat ze de taal van de straat spreken.

Veldwerkers

Naast de straatcoaches worden er ook veldwerkers ingezet in Weesp. De insteek voor de veldwerker is altijd zorg. De veldwerker bouwt een vertrouwensband met (groepen) jongeren op en kan waar nodig een individueel hulptraject aanbieden. Hierin wordt er samen met de jongere een begeleidingsplan opgesteld met doelen die de jongere wil bereiken. Met deze versterking is de verwachting dat jongerenoverlast en jongerenproblematiek in stadsgebied Weesp beter kan worden aangepakt.

Melden jeugdoverlast

Overlast van jongeren of andere personen op straat kan online gemeld worden bij de gemeente via meldingen.amsterdam.nl of via telefoonnummer 14 020. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Meld crimineel gedrag bij de politie. Bel 112 bij spoed of 0900 8844 als het geen spoedgeval is.