Afbeelding
Foto: Fatsnerran PR

Co-starring: twee molenaars en een poppenspeler

Natuur en Milieu

Het klonk als het begin van een spannend boek: in mei 2021 trad Weesper molen De Vriendschap toe tot ‘het Geheim Genootschap der Fluisterende Molens’. Dit Genootschap is iets minder geheimzinnig dan je misschien zou denken: het is onderdeel van het project ‘Ode aan het Landschap’ van de Provincie Noord-Holland. Tweeëntwintig Noord-Hollandse molens werden uitgekozen om hun verhaal te vertellen en de schoonheid en het bijzondere karakter van het land naar voren te brengen. Een van de deelnemende molens is De Vriendschap, gelegen aan de Utrechtseweg. Er werd een podcast gemaakt en een videoclip. In de clip, die nu genomineerd is voor een Gouden Reiger, zijn twee bekende Weespers te zien en te horen. Of eigenlijk drie.

In de film zijn schitterende beelden te zien van het landschap en alle molens, met muziek van Fluitsma & Van Tijn en de stem van Huub van der Lubbe. In zang en woord wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van de molens zelf. “De wind en verhalen waaien altijd om mij heen,” klinkt het. Wat hebben deze molens, bewakers van onze geschiedenis, allemaal voorbij zien komen? Dat wordt uitgelegd met behulp van zang, dans en folklore.

De molen vertelt

“Tweeëntwintig molens in Noord Holland zijn onderdeel van fiets-, wandel-, kunst-, en audioroutes, excursies, podcasts, theatervoorstellingen in de open lucht, tentoonstellingen en evenementen, en hebben één gezamenlijke focus: meer kennis, aandacht en waardering voor ‘ons’ land..