'We kregen dit huis aan de Kasteleinstraat. We stonden zesde op de lijst en dachten: dit gaat ‘m niet worden. Maar niemand voor ons op de lijst wilde erin en toen waren we spekkoper.'
'We kregen dit huis aan de Kasteleinstraat. We stonden zesde op de lijst en dachten: dit gaat ‘m niet worden. Maar niemand voor ons op de lijst wilde erin en toen waren we spekkoper.' Foto's: Brian Elings

‘Nu we bij Weesp horen, worden zaken sneller opgepakt’

Algemeen

Veel authentieker dan Leny Schuitemaker ga je ze niet vinden. De pensionado is van het soort ‘hart op de tong’. Als haar iets niet bevalt, laat ze dat merken. Vooral tegen onrecht kan ze niet. En ze houdt het niet bij praten, maar weet ook van aanpakken, met name op het gebied van de vrouwenemancipatie, hetgeen haar een koninklijke onderscheiding opleverde. Het is langzamerhand tijd voor een portret met deze markante inwoonster van Driemond.

Leny Schuitemaker kun je makkelijk typeren als ‘rood gezind’. De manier waarop ze in het leven staat, haar tomeloze inzet voor de vakbond, de dingen die ze schrijft en alles waar ze zich in haar werkzame leven sterk voor heeft gemaakt, doet vermoeden dat ze uit een vuurrood nest komt. Dat is echter niet het geval. “Ik kom uit een katholiek gezin en ben geboren en getogen in Amsterdam. Twee ouders, een jongen en drie meiden, van wie ik de oudste was”, omschrijft ze haar roots.

Studie tekstwetenschap

Ze leidde een onbekommerde kinder- en tienertijd, doorliep de middelbare meisjesschool Fons Vitae, kwam erna voor de klas te staan op een mavo, waarna ze in 1977 besloot de studie tekstwetenschap aan de Universiteit ..