Vrachtwagens met hulpgoederen in Tunceli, Turkije, op 400 km van het epicentrum.
Vrachtwagens met hulpgoederen in Tunceli, Turkije, op 400 km van het epicentrum. Foto: Aangeleverd

‘Slachtoffers hebben snel hulp nodig’

Algemeen

Meer dan een week is verstreken sinds een verwoestende aardbeving zuidelijk Turkije en Noord-Syrië trof. Op alle mediakanalen zijn verslagen te horen en beelden te zien van doden en levenden die onder het puin vandaan worden gehaald. Vaders die de hand van hun dochter vasthouden, radeloze vrouwen op haastig aangelegde begraafplaatsen, dodelijk vermoeide reddingswerkers die huilen bij een gered kind. 

Het zijn beelden die niemand onberoerd laten. Verschillende Weespers voegen de daad bij het woord en komen in actie om de overlevenden in het rampgebied te steunen.

Pakketjes binnen vier uur ter plaatse

Tanya is 25 en startte zelf een snelle actie. “Toen ik maandagochtend wakker werd en het nieuws las van de aardbeving in Turkije stond mijn hele wereld stil. Ik ben direct contact gaan opnemen met mijn familie daar. Gelukkig hoorde ik dat het goed met ze ging.” Terwijl Tanya met familie aan het videobellen was vond de tweede aardbeving plaats. “Die 30 seconden leken wel eeuwen te duren”, schrijft Tanya. “De angst in hun ogen, en het idee dat elke seconde hun leven voorbij zou kunnen zijn en ik op dat moment niks kon doen, dat maakt..