Stadsgebied-bestuurder Jan van der Does ontvangt de eerste audiotour van conservator Lisette Zijp.
Stadsgebied-bestuurder Jan van der Does ontvangt de eerste audiotour van conservator Lisette Zijp. Foto: Brian Elings

Horen wat je ziet in stadhuis en Museum Weesp

Algemeen

WEESP - Kijken doe je met je ...? Juist, met je oren. Althans, die kunnen vanaf vandaag ook meedoen bij een bezoek aan het stadhuis en het museum van Weesp. Museum Weesp lanceert zijn nieuwe auditour.

Waar veel gemeentes en stadsdeelraden het moeten doen met een fantasieloze glazen doos als stadskantoor, kan Weesp bogen op een prachtige stadhuis dat alle aandacht verdient. Aan de buitenkant valt het op in het straatbeeld, je kunt er niet omheen. Het is een imposant gebouw op een centrale plek in Weesp. 

Voor de liefhebber: het stadhuis is een voorbeeld van Neoclassicistische architectuur en heeft een rijke geschiedenis. Het werd gebouwd tussen 1771 en 1776 als bestuurscentrum van de stad. Het was een plek waar honderden jaren lang belangrijke beslissingen werden genomen en nog altijd is dit het huis van de stad waar de bestuurders van stadsgebied Weesp gehuisvest zijn.

De binnenkant van het stadhuis vertelt vele verhalen. Wie was de vooruitstrevende architect Jacob Otten Husly die het stadhuis ontwierp, waarom zijn er zoveel slangen in het stucwerk verwerkt en waarom is de kamer van de burgemeester versierd met al die bijlen? Elke zaal had een eigen functie en vertelt zijn eigen verhaal.

(De tekst gaat verder na de afbeelding)

Foto: aangeleverd Museum Weesp

De eerste audiotour werd door Jan van der Does, lid van het Dagelijks Bestuur van stadsgebied Weesp, in gebruik genomen. Van der Does ontving de tour uit handen van museumconservator Lisette Zijp.

Werkkamer

Jan van der Does is binnen het dagelijks bestuur onder andere verantwoordelijk voor de portefeuille Kunst en Cultuur, zijn werkkamer is gelegen in het stadhuis. Van der Does: ‘’Nog elke dag vind ik het bijzonder dat dit prachtige pand mijn werkplek is. Door deze audiotour begint het stadhuis nóg meer te leven. Ook voor mij viel er genoeg te ontdekken. Zo bevonden zich onder mijn werkkamer kerkers waar zich van alles heeft afgespeeld. De audiotour is een ontzettend leuke manier voor alle bewoners en bezoekers om dit historische gebouw nog beter te leren kennen.’’

Volgens het museum biedt de tour niet alleen informatie over de diverse zalen in het stadhuis, maar geeft hij ook een inkijkje in het gebruik van het stadhuis door de bestuurders in de eeuwen voor ons. De audiotour duurt ongeveer 1 uur en is bij de entreeprijs van het museum inbegrepen. 

Museum Weesp is geopend van woensdag t/m zondag van 13.30 – 17.00 uur en is gratis te bezoeken met een museumkaart of een stadspas. Zie ook: www.museumweesp.nl.