Ravage na plofkraak (foto ter illustratie)
Ravage na plofkraak (foto ter illustratie) Foto: Bastiaan Miché

Criminele Weespers: verre van brandschoon

Politie

WEESP - Vier jonge Nederlandse mannen zijn afgelopen vrijdag op de snelweg opgepakt vanwege een plofkraak in Mülheim, Duitsland. Twee verdachten van 23 en 21 komen uit Amsterdam, de andere twee 21-jarigen zijn afkomstig uit Lelystad en Weesp. 

De vluchtauto, een donkere Mercedes, werd brandend aangetroffen in de buurt van Essen. Toen de mannen op de A12 in het grensgebied met Duitsland werden aangehouden hielp er geen lieve moeder aan; ze stonden er letterlijk gekleurd op. De politie trof ze aan met hun handen onder de inkt en ze hadden een groot bedrag aan besmeurd geld bij zich. 

Geldautomaten en transportcassettes worden soms ter beveiliging uitgerust met inktpatronen: in het geval van een kraak ontploft de inktpatroon waardoor het geld onbruikbaar wordt. De mannen zitten momenteel vast in Nederland. Of ze aan Duitsland worden uitgeleverd wordt op een later moment door de rechter bepaald.

In een andere zaak zit een Weesper van 36 nog in bewaring, hij werd afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze man wordt verdacht van betrokkenheid bij de recente ontvoering van een 15-jarige jongen in Amsterdam.