De vrouw op deze foto is niet Yuliya
De vrouw op deze foto is niet Yuliya Foto: Pexels

Yuliya is dankbaar

Mensen

Yuliya is een jonge, moderne vrouw. Ze heeft vijf kinderen en is op de vlucht voor de oorlog. Sinds een half jaar woont ze in de opvanglocatie op het Van Houten Industrieterrein. Hier ervaart ze veiligheid, en de rust die ze nodig heeft om straks weer op eigen benen te kunnen staan. Yuliya heeft een boodschap voor alle Weespers: ze is jullie dankbaar.

Het was vorige week een jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraine en Yuliya met haar gezin moest vluchten uit Odessa, de oude havenstad aan de Zwarte Zee. De strategisch gelegen stad lag zwaar onder vuur en bombardementen en raketaanvallen waren hevig. Hoe is de situatie er nu? Yuliya, die stil zit en met aandacht haar woorden kiest in het Engels, tilt haar handen op uit haar schoot en laat ze weer vallen. Hoe is het er? “Better than in other places”. 

Bijna een jaar geleden kwam de jonge vrouw, freelance front-end computerprogrammeur van beroep, met haar kinderen en echtgenoot via Polen en Duitsland aan in Nederland. Spoedig daarna zette ze haar echtscheiding in gang, die nog niet helemaal is afgerond. Ze heeft in korte tijd ontzett..