Tijdens Het Gooi On Stage werden leerlingen met applaus ontvangen in de Grote Kerk in Naarden.
Tijdens Het Gooi On Stage werden leerlingen met applaus ontvangen in de Grote Kerk in Naarden. Foto: Bob Awick

Beroepenfeest: ‘Alles mag je worden, behalve ongelukkig. Beloofd?’

Bedrijven

In de huidige krappe arbeidsmarkt loont het om jongeren al vroeg te bereiken als werkgever. Het beroepenfeest Het Gooi On Stage, dat gisteren voor de achtste keer werd georganiseerd, stond dan ook in het teken om die koppeling te maken. Wij waren aanwezig bij de eerste ronde waarin leerlingen van het Naardense Yuverta vmbo en Lucent College uit Hilversum het spits afbeten. Plaats van handeling was de Grote Kerk in Naarden.

De sfeer was uitgelaten en daar zou het zonnetje een grote rol in kunnen hebben gespeeld. Op de affiche’s van de organisatie stond de toonzettende zin: ‘Alles mag je worden, behalve ongelukkig. Beloofd?’

Als we navraag doen bij de jongeren hoe zij het ervaren, reageren ze eerst terughoudend en schaapachtig, maar een groepje durft glimlachend te zeggen dat ze het ‘saai’ vinden en een ‘verplicht nummertje’.“Het moet van school”, vertellen drie 15-jarige Yuverta-leerlingen die anoniem wensen te blijven. Twee van hen, twee jongens, hebben al eens in een supermarkt gewerkt en willen beide de horecakant op. Het meisje dat erbij staat heeft nog nooit gewerkt. Hoe kom je dan aan je geld? “Papa ..