Modderstromen
Modderstromen

Tessel uit Weesp in actie voor slachtoffers in Malawi

Mensen

WEESP - Tessel van Manen uit Weesp werd twee weken geleden geconfronteerd met cycloon Freddy. De storm in het zuiden van Malawi ging gepaard met zware regenval en verwoestende windstoten en had verschrikkelijke gevolgen.

Ze roept Weespers op om alsjeblieft een donatie te doen voor noodhulp. Dit kan op het rekeningnummer NL85TRIO0320106462, onder vermelding van ‘Malawi’. De donaties gaan direct naar noodproducten, die ze zelf aanschaft, zodat ze weet dat 100% van de donaties naar de benodigde hulp gaat.
Van Manen heeft ook een donatiepagina online gezet: Noodhulp voor Malawi na cycloon.

Door zware regenval is ook de oogst weggespoeld.

Heel veel slachtoffers

Van Manen woont en werkt momenteel een aantal maanden in Malawi. Haar partner komt er vandaan en haar werk voor een Nederlands bedrijf kan ze vanuit Malawi doen. Nu houdt ze zich echter hoofdzakelijk bezig met noodhulp verlenen. Het heeft door de cycloon 4 dagen non-stop geregend, die overstromingen en modderstromen heeft veroorzaakt. Er zijn heel veel slachtoffers. Van Manen vreest dat het dodental, dat nu op 510 wordt geschat, nog veel verder zal oplopen omdat er nog veel mensen onder de modder liggen. Op 21 maart waren er nog steeds 537 vermist. Mensen zijn hun huis kwijt en verblijven met veel te veel mensen -soms wel 5000- in kampen en in bijvoorbeeld scholen om in ieder geval een dak boven hun hoofd te hebben.
Daarnaast zijn er ook grote zorgen op lange termijn, aangezien het merendeel van de mais is weggespoeld die binnenkort geoogst moest worden en bestaat er groot risico op het verder verspreiden van een heersende cholera epidemie door slechte watervoorzieningen.

Hulpgoederen worden naar de kampen gebracht.

Er is tot nu nog geen teken van (inter)nationale hulp

Afgelopen week heeft ze samen met een Landrover club in de stad Blantyre samengewerkt. Ze zamelen goederen in en brengen dit naar de kampen om zoveel mogelijk mensen te voorzien in hun basisbehoeften, vaak op moeilijk begaanbare plekken. Dankzij donaties uit Nederland van vrienden en familie heeft Van Manen al het een en ander kunnen bijdragen in de vorm van eten, dekens en kleding. Ze proberen zoveel mogelijk te kopen en leveren dit af bij het distributiepunt. Daarnaast gaat ze mee op ‘missies’ naar de kampen met een aantal andere artsen om medische hulp te verlenen, en nemen zij ernstig zieken eventueel mee terug naar het ziekenhuis in de stad. Van Manen: “Het is fijn om wat te kunnen doen voor de slachtoffers, al voelt het ook machteloos en uitzichtloos. Vaak is het eten dat we kunnen brengen misschien voldoende voor 1 maaltijd voor die enorme kampen. Daarnaast is er tot nu toe nog geen teken van (inter)nationale hulp. De mensen zijn daarom volledig aangewezen op zichzelf of op kleine lokale organisaties, zoals de Landrover club in Blantyre, die doen wat ze kunnen.”

Kleine organisaties doen wat ze kunnen.

Blantyre is de hoofdstad van de zuidelijke regio in Malawi en het Blantyre district. Blantyre was tot 2008 de grootste stad van het land tot de hoofdstad Lilongwe deze positie overnam. In 2012 had de stad een inwoneraantal van 728.285. De stad is nog wel het commercieel en industrieel centrum van Malawi.