Afbeelding
Foto:

Cees Sluijk van de bestuurscommissie Weesp: ‘Soms voelt het goed, soms voelt het helemaal niet goed.'

11


Weesp is nu een jaar bij de gemeente Amsterdam. Wat merken we ervan? Wat wordt er beter, wat slechter? En hoe gaat het volgens de Weespers? We gaan op zoek naar het antwoord in een miniserie. Deel 5: hoe zit de politiek in de wedstrijd?  

De bestuurscommissie stadsgebied Weesp zit soms in een andere wedstrijd dan het stadsbestuur van Amsterdam. Neem deze week. Ruim anderhalf uur vergaderde de commissie afgelopen dinsdagavond met als een van de resultaten dat het plan van wethouder Dantzig van Wonen om in Weespersluis 600 extra woningen te bouwen werd afgeschoten.

Weespersluis verdichten

En een dag later meldt de gemeente doodleuk op de website dat er een overeenkomst is met de GEM Bloemendalerpolder (de ontwikkelingsmaatschappij van Weespersluis) om Weespersluis te verdichten. Met de wetenschap dat in Weesp niemand de 600 extra woningen ziet zitten moet het stadsbestuur nu dealen. Een stadsbestuur dat heel vastbesloten is om de komende jaren duizenden woningen te bouwen en dus elk plekje kan gebruiken. We gaan het zien, maar er is niet een heel grote kans dat de woningen worden geschrapt. Misschien wat minder, maar helemaal een streep erdoor wordt een heksentoer.

‘De bestuurscommissie wikt, maar het gemeentebestuur beschikt’

De bestuurscommissie wikt, maar het gemeentebestuur beschikt. En dat is niet de eerste keer het afgelopen jaar. Er zijn meerdere voorbeelden van dat bestuurscommissie en stadsbestuur een andere agenda hebben, zowel bij adviezen waar het stadsbestuur om heeft gevraagd als bij adviezen die de bestuurscommissie ongevraagd aan het stadsbestuur meegeeft.
Wat ook meespeelt is de politieke signatuur van beide bestuursorganen. Waar in Weesp de lokale WSP met drie zetels de grootste is met vlak daarachter VVD, CDA en GroenLinks, die met elk twee zetels even groot zijn, daar opereert in de Stopera een rood bestuur. Dat maakt soms een groot verschil. Daarbij komt dat de bestuurscommissie oog heeft voor Weesp, terwijl in de Stopera wordt gedacht in Amsterdamse belangen en die reiken verder dan Weesp.

Gooise Meren

Kortom, voor de elf eden van de bestuurscommissie is het altijd maar weer afwachten wat er met hun adviezen wordt gedaan. Cees Sluijk (CDA) is één van de elf en zat voorheen ook in de gemeenteraad van Weesp. Toen de discussie over een fusie met Amsterdam of Gooise Meren opportuun werd, koos hij voor Gooise Meren. “Deze week las ik een artikel dat de sport er door Amsterdam op vooruit is gegaan en dat snap ik, want Amsterdam heeft voor sport een budget waarvan je duizelt. Maar wat ik altijd wel heb gezegd is dat je, als je als Weesp wilt meetellen binnen een gemeente, Gooise Meren een betere keus is omdat Weesp na Bussum de tweede kern zou zijn van die gemeente. Dan ben je ook tweede in het electoraat. Nu ben je niet meer dan een klein stadsdeel, waarbij je afhankelijk bent van een advies aan het college waarvan je maar moet hopen dat ze het overnemen. En de ervaringen tot nu toe zijn niet al te best.”

Volle verstand

Sluijk heeft zich vorig jaar met zijn volle verstand beschikbaar gesteld voor de bestuurscommissie en heeft daar geen spijt van. Maar de vraag of hij het idee heeft of hij zijn werk voor spek en bonen doet, wordt aarzelend beantwoord. “Als je gelijk loopt met het programma van Amsterdam is er geen probleem. Dan wordt het geregeld. Maar als je iets anders wilt, dan wordt het lastig. Er wordt altijd gezegd dat de macht geconcentreerd is in de Stopera en in de praktijk zie je dat dit echt het geval is. Soms voelt het goed, maar soms voelt het helemaal niet goed en ik kan nog steeds niet inschatten wat wel goed gaat en wat niet. Laten we in elk geval blij zijn met de zaken die we voor elkaar krijgen, maar ik heb zeker oog voor dingen die beter kunnen. Spijt heb ik niet. Ik zit er voor de belangen van Weesp en alles wat we bereiken is pure winst.”

‘Alles wat we bereiken is pure winst’

Nieuwkomer

Mathijs Petri kwam een jaar geleden voor de WSP als nieuwkomer in de bestuurscommissie. Hij is niet erfelijk belast door het raadslidmaatschap, maar heeft aan de andere kant ook niet de ervaring die iemand als Sluijk wel heeft. Wie de beraadslagingen een beetje volgt, concludeert dat Petri zich de mores snel eigen heeft gemaakt. Op de vraag hoe hij vindt dat het gaat, zegt hij: “Voor iedereen in de commissie, voor iedereen in Weesp en zeker ook voor mij is het wennen dat we er niet meer zelf over gaan en dat we bij andere loketjes moeten zijn dan dat we gewend waren. Maar ook voor Amsterdam is het natuurlijk wennen. Want vergeet dat niet: de bestuurscommissie is anders opgezet dan de stadsdelen in Amsterdam. Wij hebben geen bestuur dat is aangewezen door de stad, maar iedereen is bij ons gekozen en het gemeentebestuur van Amsterdam moet daar zijn weg in vinden.”

‘Voor iedereen is het wennen’

Goede onderlinge werkwijze

Kijkend naar het werk van de bestuurscommissie, bevestigt hij dat de bestuurscommissie inmiddels een goede onderlinge werkwijze heeft afgesproken. “Samen de stem van Weesp laten horen bij het stadsbestuur”, omschrijft hij de taak van de bestuurscommissie en iedereen is daarvan doordrongen. “Het dagelijks bestuur komt nu met ideeën die de commissie tegen het licht houdt en als blijkt dat er draagvlak voor is, dan wordt een advies voorbereid. En we laten ook onze tanden zien waar nodig, bijvoorbeeld bij de huisvestingsnota waarbij we ervoor hebben gezorgd dat de gemeenteraad een motie heeft aangenomen die ervoor pleit woningzoekenden in Driemond gelijk te stellen aan de woningzoekenden in Weesp. Maar het is waar dat we moeten zien of dat leidt tot succes. Op een een gegeven moment willen we zien dat we bestuurlijk iets kunnen bereiken bij het college en daar moet ik het antwoord vooralsnog op schuldig blijven. Maar intussen kunnen we wel veel bereiken voor onze inwoners regelen op een lager niveau.”
 

Afbeelding