De Magneetfabriek in Villa Casparus.
De Magneetfabriek in Villa Casparus. Foto: archief WeesperNieuws

Terug naar 1969: Tweewielerfabriek Magneet sluit na 41 roerige jaren in Weesp de deuren

Historie

In deze nieuwe wekelijkse rubriek duiken we terug in wat wij noemen ‘aanraakbare geschiedenis’. Het is geschiedenis met een kleine g want geschiedenis waarvan Weespers nog weten dat het feit zich afspeelde. We gaan terug naar het jaar 1969, het jaar dat de vermaarde tweewielerfabriek Magneet werd gesloten.

De geschiedenis van de Magneet begint rond 1900 als Leman Alexander Velleman en Abraham Gompert Verdoner een ijzerwarenhandel beginnen in Amsterdam, op de Prins Hendrikkade. Niet veel later gaan ze ook fietsen verkopen onder de naam The Magnet, een merknaam die ze van een Engels bedrijf hebben overgenomen. In 1922 gaan ze ook eigen stadsfietsen produceren in een kleine fabriek in de Gieterstraat.

In 1928 naar Weesp

Na twee branden en een naamsverandering van The Magnet naar de Magneet verplaatsen de ondernemers in 1928 de productie naar Weesp, in een leegstaande blikfabriek aan de Van Houtenlaan/Groenesingel. Hier kunnen ze bovendien uitbreiden. De mannen gaan zich ook toeleggen op toer- en racefietsen. Met succes: Magneet staat i..