Er schort veel aan de MER

Vervolg van pagina 1

"Zulke trucs haalt men dus uit om windturbines van 145 meter hoog neer te zetten in ons zeer dichtbevolkte gebied, waarvan iedereen kan bedenken dat het geen goede plek is”, aldus Petri.

Conclusies Commissie MER

De Commissie MER heeft het rapport van Diemen beoordeeld (commissiemer.nl/adviezen/3706). De belangrijkste conclusies uit het advies van de commissie over het MER van Diemen zijn: het mist concrete energiedoelstellingen en berekeningen van de energieopbrengst. Er is onvoldoende onderzoek gedaan naar samenhang tussen wind- en zonne-energie en hoe deze verhouding de milieueffecten beïnvloedt. Het MER belicht niet de uitvoerbaarheidsrisico’s en mogelijke maatregelen om deze te beperken. Er ontbreekt een analyse van alternatieven in een regionale context, vooral in relatie tot naburige projecten zoals in Amsterdam. De analyse van de effecten op de natuur is niet volledig en onderbouwing hiervan onvoldoende. Ontbrekende landschapsvisualisaties die de impact van windturbines op het dynamische landschap illustreren. De mogelijke variatie in effecten van geluid en slagschaduw door verschillende turbineposities is niet onderzocht.
De commissie adviseert dat deze punten aangevuld en verduidelijkt moeten worden voordat een definitieve beslissing wordt genomen over de herziening van de Omgevingsvisie. Kortom, ook de commissie MER heeft vastgesteld dat er nogal wat schort aan het rapport.

Geen zienswijze Weesp

De gemeente Diemen vindt het allemaal wel meevallen. In een persbericht over het desbetreffende rapport laat Diemen weten dat ze tevreden is met het advies, het belang van deze kwesties erkent en reeds in gesprek is met de provincie en buurgemeenten over de uitvoerbaarheid en compensatiemaatregelen voor de natuur. “Het advies van de commissie wordt nu verwerkt en zal leiden tot aanvullingen op het MER. Deze aanvullingen zullen, samen met de reacties op ingediende zienswijzen, uiteindelijk aan het college van B&W worden voorgelegd voor definitieve vaststelling. Tijdens de inspraakperiode ontving de gemeente 89 zienswijzen. Deze worden momenteel verwerkt in een Nota van beantwoording zienswijzen, waarin op elke inzending wordt gereageerd en aangegeven of deze tot wijzigingen leidt. Het college zal op basis van het aangevulde MER en de reacties op zienswijzen een voorkeur voor een windturbineopstelling formuleren, waarna het geheel ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.” Hierbij zit ook de zienswijze van Weesp, waarover de gemeente Diemen meldt: “‘Weesp’ heeft geen zienswijze ingediend. Vijf fracties uit de bestuurscommissie Weesp hebben gezamenlijk een zienswijze ingediend. Alle ingediende zienswijzen (in totaal 89) behandelen wij op dezelfde manier.” Ze zijn echter niet bijgevoegd bij de MER als aanvulling voor de toetsing door de commissie MER. Iets dat makkelijk mogelijk was, vertelt Jeroen Bolte.

Burgers opzij gezet

Bolte is inwoner van Leeuwenveld en maakt zich zorgen om de voorgenomen bouw van de windturbines. Met een aantal andere inwoners heeft hij eveneens een zienswijze opgesteld en ingestuurd naar de gemeente Diemen. Hij wijst erop dat niet alleen de (toekomstige) bewoners van Weespersluis, maar ook bewoners van Aquamarin en de woningen daartegenover straks last gaan krijgen van de windturbines. Naar aanleiding van het toetsingsrapport van de commissie MER heeft hij contact opgenomen met deze commissie en kwam tot de conclusie dat zij niet beschikt over de juiste informatie. "De gemeente Amsterdam heeft de zienswijze van de bestuurscommissie Weesp niet aan de gemeente Diemen gestuurd omdat zij zelf ook windturbines aan het kanaal wil neerzetten, naast de windmolens die Diemen, het liefst op locatie C en D, wil plaatsen. Ik begrijp het belang van GroenLinks binnen de gemeenteraad van zowel Amsterdam als Diemen. Alleen vind ik het heel laakbaar, want gemeenten zijn de partijen die hun burgers moeten beschermen en wat ze nu doen is het tegenovergestelde.” Alle betrokken wethouders, Zita Pels en Rutger Groot-Wassink in Amsterdam en Matthijs van den Berg van de gemeente Diemen, zijn van GroenLinks.

Gemeentes trekken samen op

Het lijkt erop dat Amsterdam en Diemen samen optrekken inzake de windturbines bij Weesp. Op vragen aan de gemeente Amsterdam wordt verwezen naar de vragen die aan de gemeente Diemen zijn gesteld. De gemeente Diemen laat desgevraagd weten: "Onze zoekgebieden voor windenergie grenzen aan buurgemeenten. Als communicatieadviseurs en woordvoerders hebben wij hierover contact.” Ook de woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat de woordvoerders onderling hierover communiceren.