Wethouder Alexander Scholtes (Preventie): “De beste manier om je kind te beschermen tegen ziektes is een vaccinatie.”
Wethouder Alexander Scholtes (Preventie): “De beste manier om je kind te beschermen tegen ziektes is een vaccinatie.” Foto: Gemeente Amsterdam

Meerdere oorzaken dalende vaccinatiecijfers

Zorg & Gezondheid

Deze week start de campagne van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) weer voor alle kinderen en jongeren van 9, 10 en 14 jaar. In de gemeente Amsterdam krijgen ze een uitnodiging om de vaccinaties te halen in de eigen wijk en zijn er wekelijkse inloopvaccinatiespreekuren. 

Anders dan voorgaande jaren wordt er niet gevaccineerd in grote (sport)hallen, maar kunnen alle kinderen en jongeren terecht op een locatie dichtbij huis. De recente uitbraken van mazelen en kinkhoest op diverse plekken in Nederland zijn reden voor bezorgdheid.

Zorg om dalende vaccinatiegraad

Tijdens de vaccinatiecampagne wordt er gevaccineerd tegen BMR (de bof, mazelen en rodehond), DTP (difterie, tetanus en polio), HPV (humaan papilloma virus, dat verschillende soorten kanker veroorzaakt) en meningokokken (types A, C, W en Y). 

Om kinderen goed te beschermen tegen de meeste infectieziekten is een vaccinatiegraad van minstens 90 procent nodig. Voor mazelen is dit zelfs 95 procent, omdat mazelen besmettelijker is dan de meeste infectieziekt..