Impressie met één laag. Beeld: Gemeente Amsterdam
Impressie met één laag. Beeld: Gemeente Amsterdam Afbeelding: Gemeente Amsterdam

Kinderen al geplaatst, net bezwaarprodedure gestart

Vervolg van pagina 1

"Dit klopt dat we nu de impressie laten zien van één laag. De vergunning is aangevraagd voor zes lokalen. Als de tweede laag met zes extra lokalen nodig is, zal een nieuwe vergunning moeten worden aangevraagd”, aldus de gemeente. Gezien het gebrek aan voorzieningen in Weesp is dit niet een als, maar eerder gisteren dan morgen

Brede School Weesperrijk heeft in een brief aan ouders laten weten dat hun kind komend schooljaar daar plaats heeft, maar de bezwaarprocedure moet nog starten. Dat lijkt wat voorbarig en werkt polariserend in de wijk. Daar waar een deel van de omwonenden wel degelijk bezwaren heeft, is er een ander deel dat een school voor hun kind wil. Bewoners wijzen nu verwijtend naar elkaar dat er met hun belangen geen rekening wordt gehouden. Hans Ploeg, directeur-bestuurder van Florente basisscholen, lijkt daaraan voorbij te gaan in de brief die op de website van de school is geplaatst. ”We begrijpen dat er enige bezorgdheid is over de locatie van de lokalen, maar we willen benadrukken dat er veel ouders en verzorgers blij zijn dat deze tijdelijke voorziening er komt. Wanneer we niets doen zal dat in geheel Weespersluis de continuïteit van het onderwijsaanbod onder druk zetten.”

Strijdvaardig

‘Enige bezorgdheid’ dekt de lading niet. Omwonenden hebben zich verenigd in Stichting Behoud Park Muiderslotlaan en zijn nog steeds strijdvaardig en bezig met goede plannen, zo laten ze weten. Ze zijn niet tegen extra schoollokalen, maar vinden de gekozen plek echt niet oké. De fase van bezwaar maken tegen de plannen is nu aangebroken. Voor de tijdelijke schoollokalen is op 15 maart een tijdelijke omgevingsvergunning verleend. Belanghebbenden hebben, vanaf het moment dat deze gepubliceerd is, zes weken de tijd om bezwaar te maken. De bezwaartermijn loopt tot 25 april. Dat er bezwaren gaan komen staat buiten kijf. “Ik kocht een huis aan een park, mijn uitzicht over een paar maanden is een gebouw - binnen drie meter van mijn woonkamer - dat nog het meest lijkt op een mortuarium. Ik probeerde ontspannen te luisteren hier, maar de tranen staan in mijn ogen”, verzucht een bewoner mistroostig

Gemeente kent de risico’s

De woordvoerder van de gemeente gaat niet in op de vraag of de school niet wat voorbarig is met het plaatsen van kinderen op een school waartegen net een bezwaarprocedure is begonnen. "Gezien de urgentie van het project is ervoor gekozen alle benodigde acties in gang te zetten, met in het achterhoofd uiteraard wetende wat de risico’s op het gebied van vergunningen kunnen zijn. De gemeente gaat niet over de inhoud van het nieuws van de school. We snappen het belang van het schoolbestuur en daarom zetten we ons ook in om samen met hen op tijd de oplossing te realiseren. We houden de ontwikkelingen op het gebied van vergunningen en eventuele juridische procedures vanzelfsprekend nauwlettend in de gaten en anticiperen hierop waar nodig.”

De woordvoerder laat nog weten dat daarover regelmatig overleg plaatsvindt met Brede School Weesperrijk, die ook was vertegenwoordigd op de informatieavond. De informatiepanelen en een enquête voor een reactie van de buurt op de ontwerpen staan online (www.amsterdam.nl/projecten/weespersluis-nieuwe-schoollokalen/?vkurl=lokalenweesp) en iedereen is uitgenodigd om te reageren.