Deze lege horizon wordt mogelijk ontsierd door windturbines van 145 m. als Diemen zijn zin krijgt.
Deze lege horizon wordt mogelijk ontsierd door windturbines van 145 m. als Diemen zijn zin krijgt. Foto: WeesperNieuws

Milieueffectrapport Diemen misleidend

WEESP De Bloemendalerpolder, waar op dit moment de wijk Weespersluis wordt gebouwd, is amper meegenomen in het MER van Diemen. Weespersluis wordt wel in de tekst van het rapport genoemd, maar is niet meegenomen in plattegronden, tabellen en in de rangschikking van de hindering. 

Daardoor komen zoeklocaties C en D, die heel dicht bij onder meer Weespersluis liggen, minder negatief uit de bus dan de andere locaties. De door Amsterdam zo gewenste 600 extra woningen en voorzieningen als de scholen, die vallen onder deelplan 6 van Weespersluis, komen tegen de Waterlinie aan te liggen en daarmee heel dicht bij de mogelijke windturbines van Diemen. 

Bezwaren genegeerd

De gemeente Amsterdam wil op vragen hierover niet inhoudelijk reageren. Het officiƫle bezwaar van de bestuurscommissie in 2022 werd door de gemeente naast zich neergelegd en op vragen wat de gemeente gaat doen ter bescherming van de inwoners van Weesp komen ook slechts gemeenplaatsen van de woordvoerder van wethouder Zita Pels: "Amsterdam is voorstander van het bouwen van windturbines. Dit is noodzakelijk om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen en om de klimaatdoelen te halen. In samenwerking met Diemen wordt dit gebied gezien als mogelijke locatie. Daarbij wordt altijd gekeken of plaatsing geen onevenredige schade voor de gezondheid of natuur tot gevolg heeft." Vorig jaar is wethouder Pels langs geweest om hierover met de inwoners van Weesp te spreken. En de komende tijd blijft zij graag in gesprek over de ontwikkelingen. Het verzoek om een inhoudelijk antwoord op vragen als welke stappen de gemeente gaat nemen om stadsgebied Weesp te beschermen tegen de windturbines van Diemen en waarom er niet eerder is ingegrepen, aangezien het rapport ook bekend is bij de gemeente, wordt genegeerd, net als het bezwaar van de bestuurscommissie destijds.

Lees meer op WeesperNieuws.nl




MER Diemen: Contouren van 500 meter, 1000 meter en 1500 meter rond zoekgebieden C en D om lawaai windturbines aan te geven, met panden met woonfunctie (rood). Toekomstige woningbouw in Weespersluis is hier niet in meegenomen.