De vrouwen in hun eerste echte eigen onderkomen. Stoelen om op te zitten, hebben ze nog niet.
De vrouwen in hun eerste echte eigen onderkomen. Stoelen om op te zitten, hebben ze nog niet. Foto: Marieke van Veen

'Na vijftien jaar een eigen plek'

door Marieke van veen

WEESP - Voor de Vrouwen van Weesp begint het nieuwe kalenderjaar goed. Sinds gisteren zijn zij officieel huurder van een ruimte in gebouw Papelaan 99. Daarmee gaat een langgekoesterde wens in vervulling, want sinds de oprichting in 2009 zwierven de vrouwen van de ene tijdelijke ruimte naar de andere. Er is alleen één probleem: de stichting krijgt te weinig subsidie om de huur te kunnen betalen. WeesperNieuws sprak met voorzitter Fahima Popal.

Hoe groot is het gat, Fahima?
"De huur van het lokaal in gebouw Papelaan 99 kost ons jaarlijks 2500 euro. Van de gemeente krijgen we per jaar 2400 euro subsidie. Dat dekt de huur bijna, maar onze activiteiten kosten natuurlijk ook geld. Wat we hebben we aan een ruimte als er geen geld overblijft om onze activiteiten te ontplooien?"

Over wat voor activiteiten hebben we het dan?
"Taallessen, computerlessen, zwemlessen, spreekuren, inloopochtenden. Nu we een eigen ruimte hebben, kunnen we het aanbod bovendien uitbreiden. De afgelopen jaren konden we alleen op donderdagavond in De Bibliotheek terecht. Met ons eigen onderkomen kunnen we meerdere activiteiten per week aanbieden."

Betalen de leden geen contributie?
"Vrouwen van Weesp is een stichting dus we hoeven geen lidmaatschapsgeld te vragen. Dat willen we ook niet, want we willen juist ook die vrouwen bereiken die geen eigen inkomen hebben. Wel vragen we de vrouwen om een vrijwillige bijdrage. Ze mogen geven wat ze kunnen missen."

Hoeveel vrouwen zijn er verenigd in Vrouwen van Weesp?
"Op dit moment staat de teller op 89. De vaste kern bestaat uit veertig vrouwen. Nog elk jaar krijgen we er nieuwe vrouwen bij, maar we weten zeker dat er nog veel vrouwen in Weesp zijn die om wat voor reden dan ook nog geen contact hebben gezocht. Ook daarom is het goed dat we straks ook overdag open kunnen zijn. We hopen hiermee nog meer vrouwen te bereiken."

'Zoals je kunt zien hebben we nog geen stoelen of niks'

Nog geen sluitende begroting, maar wel een huurcontract. Is dat dan wel wel verstandig?
"We moeten deze kans grijpen. Dit eigen onderkomen geeft ons de mogelijkheden uit te groeien tot een volwaardige vrouwenorganisatie, die vrouwen helpt een plaats in de moderne maatschappij te verwerven. Nederlands kunnen spreken en met een computer overweg kunnen zijn daarin essentieel. We gaan de komende tijd alles op alles zetten om het benodigde geld bijeen te krijgen."

Hoe gaan jullie dat aanpakken dan?
"We gaan bezwaar maken tegen de hoogte van het subsidiebedrag. We gaan bedrijven in Weesp benaderen met de vraag of ze ons willen sponsoren. En we gaan fondsen aanschrijven in de hoop dat ze ons willen subsidiëren. Het hoeft niet per se geld te zijn. Zoals je ziet hebben we nog geen meubels of niks. Misschien zijn er organisaties die spullen overhebben? Of misschien heeft een lezer nog iets op zolder staan. Alles is welkom!"

Wel handig dat jullie in gebouw Papelaan 99 zitten. Hier vieren jullie immers ook altijd de Internationale Vrouwendag?
"Dat mag hier helaas niet meer. We hebben samen met de gemeente gekeken naar andere mogelijkheden, zoals het Vechtstede College, maar dat kon ook niet. Ik zit best wel een beetje met mijn handen in het haar. Hoe kan ik nou feesten organiseren als ik nog geen duidelijkheid heb over een locatie. Hopelijk wordt daar ook snel een oplossing voor gevonden."