Jelle Zijlmans (rechts) in zijn Weesper Automaten Kabinet.
Jelle Zijlmans (rechts) in zijn Weesper Automaten Kabinet. Foto: André Verheul sr.

Automatenkabinet wellicht naar postkantoor

WEESP - Jelle Zijlmans van het Weesper Automaten Kabinet vierde een tijdje terug zijn 65e verjaardag. Dat zette hem aan het denken. Hij heeft een unieke collectie opgebouwd, maar heeft niemand om het te zijner tijd aan na te laten. Daarbij weerhoudt het museum hem ervan plannen te kunnen maken voor zijn pensioen. Dus mag de gemeente Weesp alles hebben. Maar daar zitten wel een paar mitsen en maren aan.

door Marieke van Veen

Zijn eerste speelautomaat kocht Jelle toen hij 18 was. In de decennia daarna groeide zijn verzameling uit tot de grootste collectie historische speelautomaten ter wereld. Ruim tien jaar geleden besloot hij in de Middenstraat een museum op te richten en kreeg Weesp er zonder daar moeite voor te hoeven doen een grote toeristische trekpleister bij. Nu biedt Zijlmans zijn woonplaats de kans deze trekpleister na zijn dood te behouden.

Wat is de bedoeling, Jelle?
"Ik word een jaartje ouder, heb kind noch kraai en daarom begon ik de laatste tijd steeds meer na te denken over hoe ik mijn collectie speelautomaten na mijn verscheiden kan laten voortbestaan. Het idee is nu dat ik mijn collectie schenk aan de stad Weesp, mits de gemeente zorgt voor een mooi gebouw en een gedegen exploitatie."

En nu heb je je oog laten vallen op het postkantoor?
"Dat is eigenlijk het enige pand dat in aanmerking komt. Het museum in de Middenstraat is veel te klein, ik kan daar maar 150 van mijn 500 automaten kwijt. Ik los dat nu op door steeds andere automaten neer te zetten in de expositieruimte, maar het is nogal een gedoe en het is natuurlijk ook jammer dat de bezoekers niet alles kunnen zien. Het postkantoor aan de Oudegracht is een mooi, groot en statig gebouw, het zou een pracht van een museum kunnen zijn. Nu staat het te verloederen."

Voorwaarde van je schenking is dat de gemeente het postkantoor koopt?
"In eerste instantie wel, maar wethouder Frida Dasselaar heeft al laten weten dat dat niet gaat lukken. Het pand staat te koop voor 1,3 miljoen. De gemeente Weesp kan dat niet zomaar even vrijmaken, zeker niet in deze barre economische tijden. Daarom is Bram van Vliet nu voor ons op zoek naar investeerders. Het ziet er goed uit."

'Het postkantoor zou een pracht van een museum kunnen zijn'

Wanneer weten we of de vlag uit kan?
"In maart 2014 moet er duidelijkheid zijn. Is het dan nog niet gelukt, dan gaat het over. Dan ga ik zelf nog een paar jaar door en als ik dan een jaar of zeventig ben verkoop ik die automaten gewoon aan de hoogste bieder. Niet om te pochen: er is vanuit China en Japan veel belangstelling voor mijn collectie. Ik hoef er echt niet mee te leuren. Maar ik ben zelf verknocht aan Weesp en daarom zou ik het mooi vinden als mijn automaten ook na mijn verscheiden nog in Weesp te bezichtigen zijn. Door voorwaarden te stellen aan de behuizing en de exploitatie ben ik al een beetje over mijn graf heen aan het regeren wat mijn kabinet betreft."

Met 65 jaar ben je toch helemaal niet zo oud?
"Nou ja, mijn leeftijdsgenoten gaan met pensioen. Die hebben een keuzevrijheid die ik niet heb. Ik heb een prachtige collectie opgebouwd waar ik enorm trots op ben, maar nu de jaren beginnen te tellen wordt de last op mijn schouders zwaarder. Als het plan doorgaat, trek ik ook echt mijn handen ervan af. Ik ben eraan toe om geen verplichtingen meer te hebben. Dat als ik straks opeens besluit dat ik mijn laatste jaren op Gran Canaria wil doorbrengen, ik dat ook kan doen. Het Weesper Automaten Kabinet weerhoudt mij van het maken van toekomstplannen."

Het museum in de Middenstraat is ook een populaire locatie voor feestjes.