Per 1 januari neemt Freek van Kassel de tabakzaak over van zijn ouders Ria en Wim van Kassel
Per 1 januari neemt Freek van Kassel de tabakzaak over van zijn ouders Ria en Wim van Kassel Foto: Ruth van Kessel

Tabakszaak Van Kassel gaat over van ouders op zoon

WEESP – Na 38 jaar met veel plezier de tabakspeciaalzaak te hebben gerund, geven Wim en Ria van Kassel per 1 januari het stokje over aan hun zoon Freek van Kassel.

De vaste klanten zagen de overname al aankomen. Zoon Freek van Kassel (41) was de laatste maanden al vaak in de zaak te zien. Opgegroeid boven de winkel, samen met broer Martin, is de tabakspeciaalzaak aan het Binnenveer bekend terrein voor hem. Freek: "Toch was het altijd de zaak van mijn ouders en heb ik eerst een carrière in het bankwezen gehad. Vooral aan de jaren bij de SNS bank in Weesp bewaar ik fijne herinneringen. Toen ik door reorganisaties steeds minder direct klantencontact kreeg, miste ik dat het meest. Dat was het moment dat ik tegen mijn ouders zei: als jullie gaan stoppen met de winkel weet dan dat ik heel graag de kar wil trekken. En dat moment is nu gekomen."

Freek, wat trekt je aan in de zaak?
"Een tabakspeciaalzaak als deze kan bogen op een grote, vaste klantenkring. Sommige mensen komen hier al meer dan dertig jaar over de vloer en het hen naar de zin maken vind ik leuk. Mensen hoeven dan ook niet bang te zijn dat ik de boel drastisch ga veranderen, ze kunnen blijven rekenen op het vertrouwde assortiment en dezelfde service."

Heeft een zaak als deze nog toekomst?
"Je bedoelt dat veel mensen hun sigaretten in de supermarkt kopen en ook dat rookwaar onder druk staat? Onze hoogtijdagen waren halverwege de jaren tachtig, maar nu genieten wij al jaren van een vaste klantenkring die bij ons komt voor sigaren, tijdschriften, cadeaukaarten en loterijen. Vooral cigarillo's zijn populair onder sigarenrokers, bolknakken zie je alleen nog onder de oude garde. En dan zijn er nog de klanten die bij ons komen omdat ze het ons gunnen."

Op deze plek zit al sinds jaar en dag een tabakszaak, Ria?
"Wim en ik hebben de zaak in 1975 overgenomen van de familie Van den Bosch. Zij hebben de zaak 20 jaar gehad, daarvoor zat Boshuizen er en daarvoor Van de Kloet. Dus Weesp weet niet beter, er worden hier al sigaren en sigaretten verkocht tot zeker honderd jaar terug. Toen wij kwamen kon je nog zien dat er achter in de schuur pruimtabak werd gemaakt."

Moeilijk om de zaak los te laten?
"Ik mag gelukkig nog een poosje op de achtergrond meewerken. Wel verheug ik me op de tijd die we nu kunnen besteden aan ons kleinkind Amy, want dat heb ik wel gemist. Vanaf deze plek wil ik onze klanten bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen en ook bij Freek zijn ze in goede handen."

Cigarillo's voor de genieters, bolknakken voor de oude garde