'Muiden verkoopt zijn ziel aan de duivel'

MUIDEN - Het nieuwe akkoord voor woningbouw op het KNSF-terrein is een ramp voor Muiden. Dat zegt Jacob Veenhuysen. "Maak er een verkiezingsitem van. Laat de Muiders beslissen."
Veenhuysen voerde jarenlang met zijn stichting succesvol strijd voor de monumentenstatus van het Kruitpad. Dit keer waarschuwt hij op persoonlijke titel voor het recente akkoord voor een nieuwbouwwijk van 1200 huizen op het terrein van de voormalige kruitfabriek. Hij houdt vooral zijn hart vast voor de tuinders van tuindersvereniging West Batterij, de scouting in het fort, de voetballers van SC Muiden en de schoonheid van het terrein zelf.

door Christian Pfeiffer

"Laten we beginnen met de tuinders. Die moeten wijken voor de nieuwbouwplannen. Ze hebben dan wel een toezegging gekregen dat ze ergens in Muiden een nieuw stuk grond aangeboden krijgen, maar waar dan? Er is nergens ruimte", zo steekt Veenhuysen van wal. "En neem de scouting in de Westbatterij. Rolf Visser beheert het gebouw. Wat denk je dat er gebeurt met het fort? Daar komt vast horeca als de wijk is gebouwd en er een nieuwe buitenhaven voor de deur ligt", aldus Veenhuysen. Dat de voetballers van SC Muiden een nieuwe plek aangeboden hebben gekregen op de Brediusdriehoek baart Veenhuysen ook zorgen. "Ja, er zijn plannen. Maar zijn die concreet? Nee!"

Veel vragen dus over het nieuwe akkoord dat tussen het college van B&W en ontwikkelaar KNSF is gesloten. "Een akkoord dat is gesloten op basis van gemanipuleerde en fictieve gegevens die sinds het begin van deze eeuw worden gebruikt." Veenhuysen verwijst daarmee naar een provinciaal rapport van enkele jaren terug waarin staat dat 800-1000 huizen op het KNSF-terrein meer dan genoeg zouden zijn. Minder dan de 1200 waar nu over gesproken wordt.

"Dan sta ik op de dijk bij de Westbatterij en dan kijk ik uit over het IJmeer en het KNSF-terrein. Dat wordt allemaal vernield voor woningbouw", zo vervolgt hij. Jacob Veenhuysen had gehoopt dat de provincie Noord-Holland zou ingrijpen. "Die hadden met dat rapport in de hand moeten zeggen dat er minder huizen op het terrein moeten komen. Dat is niet gebeurd. Muiden verkoopt zijn ziel aan de duivel en dat is nog zacht uitgedrukt."

Volgens Veenhuysen zou het niet meer dan fair zijn dat de woningbouw op het KNSF-terrein onderdeel wordt van de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart. "De termijn van het huidige college loopt af en dat zij op dit netelige dossier wil scoren is begrijpelijk. Vandaar de enthousiaste berichten van de afgelopen tijd. Maar de schade komt geheel te liggen bij de Muidense gemeenschap."