Commissaris van de Koning Johan Remkes (midden) buigt zich over de opvolging van burgemeester Bart Horseling (rechts).
Commissaris van de Koning Johan Remkes (midden) buigt zich over de opvolging van burgemeester Bart Horseling (rechts). Foto: Christian Pfeiffer

Liefst bruggenbouwer uit Weesp als burgemeester

WEESP - De helft van de Weespers wil zelf de nieuwe burgemeester kunnen kiezen. Die burgemeester moet bij voorkeur uit Weesp komen. Het maakt niet uit of het een man of een vrouw is, zolang het maar niet weer iemand van de PvdA is. Bestuurlijke ervaring en 'bruggenbouwen' zijn de belangrijkste competenties voor de nieuwe burgemeester, die bovendien tussen de 45 en 60 jaar moet zijn en geen tussenpaus mag zijn.

Zo ziet de profielschets er uit op basis van de uitkomsten van de Stadspeiling van het WeesperNieuws. De peiling volgt op het nieuws dat Bart Horseling per 1 april 2014 terugtreedt als burgemeester van Weesp. Burgemeesters worden in ons land benoemd, maar 48% van de stadspeilingreflectanten vindt dat een burgemeester gekozen dient te worden, 21% is tegen een gekozen burgemeester, 25% staat er neutraal in. 48% vindt dat de Weesper burgemeester, net als Horseling, uit Weesp moet komen, 23% wil bij voorkeur iemand niet uit Weesp, 30% maakt het niet uit. De discussie of een burgemeester een man of vrouw moet zijn mag in Weesp als niet-relevant worden beschouwd: 86% zegt dat dat niet uitmaakt, 10% wil per se een vrouw, 5% per se een man. Aan de politieke afkomst wordt meer belang gehecht: 37% van de reflectanten vindt dat er een eind moet komen aan de gewoonte om in Weesp een PvdA'er aan te stellen, terwijl 13% wel een sociaal-democraat in de burgemeesterskamer wil.

Kwaliteiten
Welke kwaliteiten moet de nieuwe burgemeester hebben? De Stadspeiling zette een aantal eigenschappen op een rijtje, met de vraag welke daarvan het belangrijkst werd gevonden. De optie 'bruggenbouwer' werd het vaakst genoemd (30%), direct gevolgd door bestuurlijke ervaring (27%). Ook toegankelijkheid voor Weespers (15%) wordt belangrijk gevonden, net als een burgemeester die ambitie heeft en ondernemend is (13%). Zakelijk inzicht en zichtbaarheid en bekend zijn in Weesp scoren minder.

Het slechtste wat de commissaris van de Koning kan doen is een waarnemer van boven de 60 sturen. Ruim 50% wil een door de Kroon benoemde burgemeester voor zes jaar en de reflectanten willen iemand in de leeftijd 45-60 jaar (58%) of uit de generatie tot 45 jaar (17%). De CvK voert de regie in de aanstelling van een nieuwe burgemeester. Dat gebeurt achter gesloten deuren.