De verdeling van de raadszetels volgens de eerste Stadspeiling in de aanloop naar de raadsverkiezingen op 19 maart.
De verdeling van de raadszetels volgens de eerste Stadspeiling in de aanloop naar de raadsverkiezingen op 19 maart.

Stadspeiling: WSP nu verreweg de grootste

WEESP - De Weesper Stadspartij komt op dit moment als grootste partij uit de bus bij de Stadspeiling van het WeesperNieuws. Als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, zou de partij minstens vier zetels bemachtigen. Ook Artikel50 zou in de raad komen. Het aandeel 'zwevende kiezers' is nog erg groot.

Zo'n dertig procent van de respondenten geeft aan wel te zullen gaan stemmen, maar nog niet te weten op welke partij. Dat aandeel is goed voor vijf van de zeventien zetels. Van de resterende twaalf zetels gaan er op dit moment vier naar de WSP. De stadspartij heeft nieuw elan gekregen door de aansluiting van een groep min of meer bekende Weespers. Aangenomen mag worden dat dat aanspreekt, hoewel de Stadspeiling daar niet naar vroeg. Overigens scoorde de WSP bij de voorgaande verkiezingen ook goed in de Stadspeiling (en bij de verkiezingen).

De VVD en D66 scoren elk twee zetels in de peiling. Beide partijen maken nu deel uit van de coalitie. De derde coalitiepartij, het CDA, staat op één zetel in deze peiling. Ook GroenLinks, PvdA en Artikel50 komen op dit moment op één zetel uit. Artikel50 is de nieuwe partij van de Weesper ex-PVV'er Gerton van Unnik. De Partij voor de Ouderen zou een andere nieuwkomer in de Weesper raad kunnen worden, maar die partij haalde in deze Stadspeiling de kiesdrempel niet.

Op dit moment zijn WSP, VVD en D66 ook de grootste partijen in de gemeenteraad met elk drie zetels, net als het CDA. PvdA en GroenLinks hebben elk twee zetels, de DEP één. De DEP heeft aangegeven bij de komende verkiezingen niet mee te doen.

Betrouwbaar beeld
Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart peilt het WeesperNieuws de stembereidheid van de Weespers en de populariteit van de partijen die aan de verkiezingen deelnemen. Dat gebeurt via de Stadspeiling. Bij de vorige verkiezingen, in 2006 en 2010, bleek deze 'politieke barometer' een betrouwbaar beeld te geven: de peilingen vlak voor de verkiezingen waren bijna gelijk aan de werkelijke uitslagen. Het is niet ongewoon dat er nu nog veel respondenten zijn die nog geen keuze kunnen maken. Naarmate de verkiezingen naderen, krimpt dat aandeel, zo is de verwachting. De vijf zetels die nu nog tot de 'zwevende kiezer' behoren, zullen dan steeds meer verdeeld worden over de partijen.
Aanmelden
De volgende politieke barometer is eind deze maand. Wie mee wil doen, kan zich aanmelden via www.stadspeiling.nl. Alleen Weespers vanaf 18 jaar worden in het panel opgenomen.