Bart Horseling krijgt op 9 januari 2007 de ambtsketen van Weesp uit handen toenmalig van loco-burgemeester Dick Spel.
Bart Horseling krijgt op 9 januari 2007 de ambtsketen van Weesp uit handen toenmalig van loco-burgemeester Dick Spel. Foto: André Verheul sr

CvK gaat rondbellen voor ervaren bestuurder Weesp

WEESP - Een bestuurlijke zwaargewicht die als waarnemer voor langere periode aanblijft en niet te ver weg woont: maximaal drie kwartier reistijd. Dat vragen de Weesper fractievoorzitters van de opvolger van burgemeester Bart Horseling. Deze punten zijn overgebracht aan Johan Remkes, commissaris van de Koning.

door André Verheul

De fractievoorzitters hebben een beknopte lijst van competenties opgesteld waarbij rekening wordt gehouden met de veranderingen die Weesp intern en extern de komende jaren staat te wachten. Een verbinder en een procesbegeleider wordt gevraagd. Van de nieuwe burgemeester wordt verwacht dat hij of zij een strategische agenda kan opstellen voor de verdere samenwerking van Weesp met Stichtse Vecht en Wijdemeren. Minstens even belangrijk is het aansturen van de cultuurverandering op het stadhuis die moet leiden tot een betere vertrouwensrelatie tussen B&W, gemeenteraad en ambtelijke organisatie aan de ene kant en de inwoners van Weesp aan de andere. O ja, de nieuwe burgemeester moet van wanten weten met burgerparticipatie en open en transparant kunnen communiceren.

Een breed netwerk in de wijde regio wordt erg prijs gesteld. Jan Renzenbrink, fractievoorzitter van het CDA in Weesp, legt uit. "Weesp heeft een bijzondere positie door de bestuurlijke samenwerking die we zijn aangegaan met Wijdemeren en Stichtse Vecht. Maar tegelijk hebben we nog onze roots in de Gooi en Vechtstreek, die we niet allemaal meteen willen kwijtraken. Daarnaast gaat de bebouwing van de Bloemendalerpolder spelen. Kortom, binnen dat totale politieke spel, waarin veel partijen zijn met veel belangen, willen we een heel ervaren iemand die zijn of haar netwerk en invloed kan aanwenden en weet aan welke touwtjes je moet trekken om het voor Weesp zo goed mogelijk te laten uitpakken."

Rolodex
Het is niet waarschijnlijk dat je zo'n zwaargewicht krijgt als je de gewone sollicitatieprocedure opent. Daar is Weesp te klein en de gemeentelijke toekomst te onzeker voor, denken de fractievoorzitters. De rolodex met waarnemers op het bureau van de commissaris van de Koning heeft in dit geval meer te bieden dan een postbakje sollicitatiebrieven. Want in geval van een waarnemer benadert de commissaris van de Koning een geschikte kandidaat zelf en vindt hem of haar bereid. Renzenbrink: "We vragen heel bewust om een langdurige waarnemer, dan heb je de grootste kans dat je een zwaardere bestuurder kunt krijgen. We willen dus geen voorbijganger of iemand die hier even rustig zijn pensioen denkt te gaan halen. Overigens hoefden we de commissaris niet echt van onze standpunten te
overtuigen, hij weet ook heel goed wat Weesp nodig heeft en dat sluit allemaal goed aan op wat wij inbrachten."

Burgemeester Bart Horseling gaat begin april met pensioen. Zijn opvolger zou dan al klaar moeten staan. De periode van waarneming loopt wat de Weesper politici betreft tot minstens eind 2015. Dan vindt er een nieuwe bestuurskrachtmeting plaats. Daaruit moet blijken of de samenwerking met Stichtse Vecht en Wijdemeren voldoende is of dat er wellicht gefuseerd moet worden.

Burgemeester moet binnen drie kwartier in Weesp kunnen zijn

Stadspeiling
Wat de Weesper politiek van de nieuwe burgemeester vraagt, komt deels overeen met de uitkomst van de Stadspeiling van het WeesperNieuws. Ook daar werden bestuurlijke ervaring en 'bruggenbouwen' als belangrijkste vaardigheden genoemd. Het grootste verschil is dat de Weespers de voorkeur gaven aan een burgemeester die door de Kroon voor de volle zes jaar wordt benoemd. Nog liever willen Weespers een gekozen burgemeester, maar dat staat de wet niet toe.