Tijmen Pranger toont blauwdruk van de bouwtekening Van Houtenkerk.
Tijmen Pranger toont blauwdruk van de bouwtekening Van Houtenkerk. Foto: Ruth van Kessel

Weesper archief digitaal beter bereikbaar

WEESP – Per 1 januari is het gemeentearchief van Weesp aangesloten bij het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Vecht en Venen in Breukelen. Met het gevolg dat digitale bestanden van Weesper archiefstukken voortaan via de website van het RHC beschikbaar zijn.

door Ruth van Kessel

De archiefstukken blijven gewoon in Weesp en zijn nog steeds te raadplegen in de studiezaal in het stadskantoor. Weesper archivaris Tijmen Pranger is blij met de gevonden oplossing voor het gemeentearchief van Weesp, dat vanaf januari verder gaat als archief van Weesp, onderdeel van het archief RHC Vecht en Venen. "Weesp geniet van de voordelen van het goedwerkende digitale systeem van het RHC en daarnaast blijven de stukken in te zien in Weesp. Daarmee zijn we een dependance van het archief in Breukelen. Ook de openingstijden zijn onveranderd: maandag- en dinsdagochtend tot 12.00 uur."

Hoe is het digitale archief te vinden?
"Via www.rhcvechtenvenen.nl, locatie Weesp. Eind januari hopen we alle beschikbare digitale bestanden te hebben overgezet naar de website van het RHC en zijn oude foto's, Weesper kranten en een inventaris van alle archieven via een eenvoudige zoekopdracht daar te vinden. We hebben al 4000 foto's gedigitaliseerd, maar we hebben er nog veel te gaan. Met de kranten zijn we tot 1940 gekomen, maar dat is het dan wel voor dit moment."

En een archiefstuk echt inzien?
"Als een stuk al gedigitaliseerd is, wordt het origineel niet meer zo snel gegeven om in te zien. Maar alles wat niet gedigitaliseerd is mogen mensen komen bekijken in de studiezaal in het Weesper stadskantoor. Gewoon een kwestie van langskomen op maandag- of dinsdagochtend, liefst op afspraak."

Wordt heel het archief gedigitaliseerd?
"Dat is nu nog niet haalbaar omdat Weesp daarvoor over te veel materiaal beschikt. Zo zijn de registers met geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes en ook bouwtekeningen nog alleen op papier beschikbaar en dus alleen in de studiezaal in te zien en te kopiëren. Digitale bestanden downloaden is straks ook mogelijk. Ook foto's zijn vrij te downloaden, maar bij publicatie verwachten wij wel een bronvermelding. Dat is wel zo netjes."

'Al 4000 foto's gedigitaliseerd, nog veel te gaan'

Wie zijn eigenlijk de bezoekers van het digitale en fysieke archief?
"Veel genealogen, voor stamboomonderzoek. Verder mensen die bouwtekeningen van hun huis willen inzien en mensen die historisch onderzoek doen: de Grote Kerk, de voetbalclub, noem maar op. Weesp beschikt over een prachtig en omvangrijk archief."