Bas de Rijk pluist elke week het WeesperNieuws uit.
Bas de Rijk pluist elke week het WeesperNieuws uit. Foto: Marieke van Veen

Bas wint WeesperNieuws Quiz

WEESP - Bas de Rijk (31) heeft de WeesperNieuws Quiz 2013 gewonnen. De Weesper mag zich de WeesperNieuwskenner van 2013 noemen. Hij wist op alle 25 vragen het juiste antwoord.

door Marieke van Veen

Volg je het lokale nieuws op de voet?
"Niet dagelijks, maar ik lees elke week het WeesperNieuws. De website weespernieuws.nl bezoek ik ook wel eens, maar een papieren krant vind ik gewoon nog steeds het prettigste lezen."

Welke onderwerpen hebben jouw grootste interesse?
"Het is niet zo dat ik meteen doorblader naar de sport of zoiets, ik lees de krant van voor naar achter. Alles wat Weesp aangaat, interesseert me. Ik ben dan ook een geboren en getogen Weesper."

Is lokaal nieuws voor jou belangrijker dan landelijk nieuws?
"Dat niet per se, maar ik werk in de installatietechniek voor een bedrijf in Rotterdam. Ik werk mee aan bouwprojecten door het hele land. Hierdoor zit ik vaak lang in de auto en dan heb ik altijd de radio aan. Door de nieuwsflitsen weet ik dus altijd wel wat er in de wereld gebeurt. Om te weten wat er in Weesp speelt, pak ik woensdag echt de krant van de mat."

Wat was hét nieuws van 2013?
"Zonder twijfel de vervanging van de Weesperbrug. Ik ben er die nacht meedere keren even naartoe gefietst. Het was toch droog en niet koud. Ik had het ook via jullie webcam en liveblog kunnen volgen, maar het met eigen ogen zien gebeuren is natuurlijk toch het allermooist. Er stonden veel Weespers langs het kanaal, er hing een hele leuke sfeer. Later heb ik natuurlijk nog wel naar de foto's gekeken. Jullie hebben de operatie mooi in beeld gebracht."

'Een papieren krant blijft voor mij toch het fijnst om te lezen'

Nog andere zaken uit 2013 die je zijn bijgebleven?
"Niet iets in het bijzonder. Om eerlijk te zijn, sta ik niet zo snel ergens van te kjiken."

Wist je alle antwoorden van onze quiz uit je hoofd?
"De meeste wel, in andere heb ik me weer even in het onderwerp moeten verdiepen. Ik vond de vragen niet zo heel moeilijk, het was goed te doen."

Er was geen vraag waarbij je aan het antwoord hebt getwijfeld?
"Nee, niet echt. Ik merkte wel dat er strikvragen tussen zaten, maar ik wist van de meeste onderwerpen genoeg om instinkers te voorkomen. Van mij mag de quiz volgend jaar nog wel ietsjes moeilijker."

Doe je vaker mee aan quizzen of prijsvragen?
"Eigenlijk nooit. Ik zat het WeesperNieuws van dinsdag 24 december te lezen en zag op de middenpagina opeens die quiz staan. Ik had de tijd en toen heb ik de vragen min of meer voor de grap ingevuld. Pas toen ik klaar was bedacht ik dat ik de antwoorden dan net zo goed naar de redactie kon mailen."

Goed plan, want daarmee heb je een diner voor twee personen bij Eeterij De Schalkse op de Ossenmarkt gewonnen!
"Leuk, daar ben ik blij mee! In de zomer zitten we daar graag. Het restaurant heeft een mooi groot terras aan de Vecht. Als de zon schijnt, zit je daar heerlijk. Maar we hebben er nog nooit gedineerd. Leuk om dat nu ook een keer te mogen uitproberen."

Ruim veertig Weespers deden mee aan de WeesperNieuws Quiz 2013. Wellicht hebben nog meer lezers de quiz gemaakt, maar uiteindelijk mailden 42 deelnemers de antwoorden naar de redactie. Lang niet alle inzendingen waren foutloos. Vraag 11 in het juni-blokje over Het Domijn bleek bijvoorbeeld een struikelblok.