Muiden trekt 40.000 euro uit voor fusie

MUIDEN - Muiden wil bijna 40.000 euro uittrekken om de fusie met Bussum en Naarden voor te bereiden. De fusie moet op 1 januari 2016 een feit zijn.

door Christian Pfeiffer

In totaal schieten de drie gemeenten 3,5 ton voor om de organisaties de komende jaren in elkaar te schuiven. Dat laten de drie gemeenten in een gezamenlijk persbericht weten.

Het college van B&W heeft besloten om deze volgende stap te zetten in het fusieproces om de vaart erin te houden. Eerder besloot de provincie Noord-Holland al om het fusieproces formeel in gang te zetten. Voor de 3,5 ton wordt een projectorganisatie opgericht die zich alleen maar gaat bezighouden met de voorbereidingen van de fusie. Er worden onder meer een projectbureau, een stuurgroep, een projectgroep, werkgroepen en een bijzondere ondernemingsraad opgericht. In september moet deze organisatie met een plan komen voor de tweede fase van de herindeling.

Het 'voorbereidingsbudget ten behoeve van de eerste fase van een herindeling per 1-1-2016' wordt verrekend op grond van het inwonertal van de drie gemeenten. Voor Bussum betekent dat een bedrag van 202.904 euro, Naarden betaalt 107.344 euro en Muiden neemt 39.752 euro voor haar rekening. De gemeenteraad neemt op 23 januari een besluit over het geld.

De nieuwe fusiegemeente Muiden, Naarden en Bussum moet op 1 januari 2016 een feit zijn. De komende maanden staan vooral in het teken van voorbereidingen: zo moeten de organisaties in elkaar worden geschoven. Dit jaar beslist de Tweede Kamer definitief of de fusie doorgaat. Dan moet ook duidelijk worden of de Bloemendalerpolder naar de gemeente Weesp gaat. Dat staat in het advies van de provincie Noord-Holland. Muiden is fel tegen dat plan. De gemeente vindt het onvoorstelbaar dat de polder wordt weggegeven als compensatie aan Weesp. De buurgemeente blijft voorlopig zelfstandig.