Frisse wind aan de Herengracht met Gijs Numan (links) en Jordi Dekker. De telefooncel verhuist naar een particulier in Limburg.
Frisse wind aan de Herengracht met Gijs Numan (links) en Jordi Dekker. De telefooncel verhuist naar een particulier in Limburg. Foto: Ruth van Kessel

Engelse telefooncel eruit, Hollandse keuken erin

WEESP – In het pand waar voorheen Spijslokaal Rubens zat wordt hard gewerkt aan een metamorfose. Vanaf maart opent een nieuw restaurant haar deuren. Maar hoe het gaat heten, blijft nog even een verrassing, vertellen de nieuwe uitbaters Gijs Numan en Jordi Dekker.

door Ruth van Kessel

Met een zwaai takelden Gijs Numan en Jordi Dekkers maandag de bijna monumentale Engelse telefooncel uit het pand aan de Herengracht, waar voorheen Spijslokaal Rubens en daarvoor eetcafé The Londoner waren gevestigd. Ruim 25 jaar stond de cel symbool voor Engelse huiselijkheid in de beide restaurants en net als ex-Weesper Gijs Numan zal menigeen zich nog herinneren hoe hij als kind met de bakelieten telefoon heeft gespeeld. 'Wij gaan het anders doen' onderstrepen de nieuwe uitbaters met het verwijderen van dit monument: "Een streep onder het verleden, licht in de zaak, renovatie van de keuken en gerechten uit de Hollandse keuken op eigen wijze geserveerd." De verbouwing is in volle gang.

Gijs en Jordi, wat zijn jullie plannen?
"We willen het concept nog niet verklappen, maar zeker is dat het een café-restaurant wordt met een Hollands sfeertje, aantrekkelijk voor een breed publiek. Voorin creëren we ruimte voor borrels, de achterzaal is ideaal voor groepen, feestjes, bedrijfspresentaties en dergelijke en de grote zaal is heel toegankelijk en het menu met Hollandse producten betaalbaar."

Waarom Hollands?
"In Nederland kun je tegenwoordig alle wereldkeukens eten, maar de Hollandse keuken is nauwelijks vertegenwoordigd. Ons landt biedt zoveel moois: onze wateren met mooie vis, schaal- en schelpdieren, de weilanden en natuur met vee en wild voor prachtig vlees en zuivel en natuurlijk de afwisselende groenten en vruchten. Ieder seizoen met eigen unieke smaken, dat willen we onze gasten graag laten proeven. Dat het ook nog eens duurzaam is, spreekt voor zich."

Voor jou is Weesp een thuiskomen, Gijs?
"Een soort van. Ik woon al jaren in Amsterdam, waar ik sinds 2005 restaurant 'Elkaar' heb. Maar het klopt dat ik geboren ben in Weesp en hier tot mijn twintigste heb gewoond. Ik heb nog steeds veel contact met Weespers. Ik vind het erg leuk dat ik een restaurant begin op de plek waar ik als 15-jarig afwassertje in dezelfde keuken stond als die we er net hebben uitgesloopt. Dat was in 1995, de zomer waarin The Londoner verder ging als Rubens. Van Paul en Brenda Meijers leerde ik het vak toen ik in 'Meijers' als kok werkte en in de bediening meehielp. Zij wakkerden mijn liefde voor horeca aan en sindsdien heb ik in allerlei horecabedrijven gewerkt en meerdere restaurants gehad."

Hoe zit dat bij jou, Jordi?
"Gijs en ik kennen elkaar uit de Cariben, waar ik stage liep en Gijs op vakantie was. Terug op Nederlandse bodem heb ik als gastheer voor Gijs in zijn tweede restaurant 'Eau de Vie' gewerkt en daarna heb ik een aantal horecazaken in Amsterdam gerund. Sinds een half jaar ben ik op zoek naar een eigen zaak. Ik kies voor groot, dus dit pand biedt mij met 150 zitplaatsen veel mogelijkheden. Ook leuk om het weer samen met Gijs te doen."

En het pand?
Gijs: "We stuitten op een foto van dit pand uit 1904, waaruit bleek dat het een granen- en zadenpakhuis was van de familie Broekmans. Het geinige is dat mijn oma, zelf een Schulp, getrouwd was met een Broekmans en zo is Herengracht 33 weer terug in de familie. Toen een horecamakelaar ons tipte dat het beschikbaar was, waren we meteen verkocht. Al was het duidelijk dat er wel een frisse wind door het pand moest. Daar zijn we nu druk mee bezig. Dit restaurant wordt een plek waar Weesp straks trots op is."

Gijs: 'Als 15-jarige ben ik bij The Londoner als afwasser begonnen'