In de Stationsbuurt worden weer huizen verkocht. Dat was jaren wel anders.
In de Stationsbuurt worden weer huizen verkocht. Dat was jaren wel anders. Foto: Christian Pfeiffer

Huizenverkoop stijgt

WEESP - De woningmarkt in Weesp trekt aan. Qua huizenverkoop was het laatste kwartaal van 2013 het beste kwartaal sinds het einde van 2009. De Weesper makelaars zijn blij.

door Christian Pfeiffer

In Weesp werden eind 2013 44 huizen verkocht voor gemiddeld 195.975 euro, zo staat in recente cijfers van de NVM. Dat zijn er zes minder en fors goedkoper dan in het laatste kwartaal van 2009, het laatste voorgaande echt goede kwartaal op de markt. Toen kostte een huis gemiddeld 241.624 euro. Juist die prijsdaling zorgt ervoor dat kopers zich beginnen te roeren, zo denken de makelaars. "De prijzen zijn nu realistisch", zo vertelt Barend Treep van de Vuurtoren Makelaardij.

Treep krijgt bijval van Arjan Herngreen van Groen Makelaars. "Dat klopt. En je ziet dat de verkoopprijs nu stabiliseert." Volgens Treep worden nu veel huizen verkocht die al langer te koop stonden. "Voor een lagere prijs. Eigenaren lijken te beseffen dat ze hun verwachtingen moeten bijstellen."

De verkopen van makelaar Koster Di Giacomo worden door de NVM niet meegeteld (andere belangenvereniging), maar ook Ramiro Di Giacomo merkt een kentering op de Weesper woningmarkt. "Wij zien vooral dat starters gaan kopen op de markt. Dat is goed nieuws. Als die hun slag slaan, profiteert de hele markt." De stemming onder makelaars is dus opperbest. En dat geldt ook voor notaris Niels van de Griend. Hij krijgt natuurlijk niet alle huizenverkopen in Weesp onder zijn neus, maar ook bij hem is het drukker. "We zien het vooral aan het aantal offertes dat wordt aangevraagd. Mensen gaan zich oriƫnteren."

Vol verwachting kijken de makelaars wat het komende kwartaal gaat brengen. Zet het herstel zich door? Het lijkt er voorlopig wel op. Ramiro Di Giacomo: "Het sentiment is opvallend goed. Alleen de dure huizen (boven de 400.000 euro) zijn nog problematisch."

En dat komt nu eens niet door maatregelen vanuit Den Haag. "Juist omdat er nu niet wordt gesproken door de Tweede Kamer over maatregelen op de woningmarkt, is de rust er eindelijk. Kopers zijn realistisch: zij informeren eerst bij de bank wat ze kunnen betalen en gaan dan pas rondkijken", aldus Barend Treep.

Makelaar Arjan Herngreen heeft als afsluiter nog een tip: "Wil je je huis verkopen? Dan is nu denk ik een goed moment. Het aanbod neemt in Weesp af en de vraag neemt toe."