Staatssecretaris Dekker en premier Rutte feliciteren Maaike Rutgers van het Vechtstede College.
Staatssecretaris Dekker en premier Rutte feliciteren Maaike Rutgers van het Vechtstede College. Foto: Excellenten Scholen

Een zoen van de premier

WEESP - Goed onderwijs is niet goed genoeg meer, het moet nóg beter. Excellent onderwijs is wat de overheid voor de Nederlandse leerling wil. Dat het Vechtstede College op de goede weg is, werd afgelopen maandag duidelijk. Toen kreeg de havo-afdeling van de Weesper school het predicaat Excellent. Daarmee schaart het college zich in een exclusief rijtje.

door Marieke van Veen

Afdelingsleider Maaike Rutgers mocht het certificaat ophalen bij premier Mark Rutte en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker. Het WeesperNieuws sprak met haar.

Was het echt een verrassing?
"Jazeker! Alle scholen die opgingen voor het predicaat waren uitgenodigd voor de prijsuitreiking in Den Haag. Er gingen er dus ook genoeg scholen met lege handen naar huis. Dat het Vechtstede College werd opgeroepen, was echt een geweldig moment. Je hoopt natuurlijk toch heel erg dat je erbij zit."

De open dag was net daarvoor geweest. Jammer dat jullie het predicaat toen nog niet op zak hadden?
"Een beetje wel ja, maar gelukkig blijven er nog genoeg dagen over om met dit predicaat te pronken. En we hebben toen al wel gemeld dat we genomineerd waren, want dat vonden we ook al bijzonder. Dat we het predicaat nu ook echt op zak hebben, maakt ons ontzettend trots! Het is een enorm compliment aan het adres van alle medewerkers, niet alleen de docenten die voor de klas staan, maar zeker ook voor het onderwijsondersteunend personeel."

Wat maakt de havo-afdeling van het Vechtstede College zo excellent?
"Niet zozeer de cijfers, maar het feit dat veel van onze mavoleerlingen doorstromen naar de havo en die ook succesvol afronden. Daar steken wij veel tijd en energie in. Tevens genoemd in het rapport wordt dat wij onze leerlingen uitdagen het beste uit zichzelf te halen, ook op maatschappelijk en cultureel gebied. Verder staat het professionaliseren van de docenten bij ons hoog in het vaandel en ook dat wordt genoemd."

Predicaat als beloning voor succesvolle doorstroom naar havo 

Het predicaat is vorige week aan slechts tien havo's uitgereikt. Verwacht je een leerlingentoeloop?
"We hebben inderdaad vorige week wat telefoontjes gehad van ouders die niet naar de open dag waren gekomen, maar door dit nieuws wel geïnteresseerd zijn geraakt in onze school. Maar ik verwacht geen enorme toename. Ons onderwijs was al goed en het Vechtstede College heeft een goede naam - ook in de omgeving. Neemt niet weg dat het voor Weesp natuurlijk heel leuk is dat ouders hun kind naar een school kunnen sturen die excellent is."

Hoe hebben jullie het op school gevierd?
"De ochtend na de uitreiking was er koffie en taart. En toen dat op was, zijn we weer heel snel verder gegaan met de orde van de dag. Want hoe trots we ook zijn, het kan altijd nóg beter."

Wat willen jullie dan nog beter?
"We willen onze leerlingen nóg beter begeleiden en nóg beter voorbereiden op een vervolgopleiding. Verder overwegen we het tweetalig onderwijs dat wij onze vwo-leerlingen aanbieden, ook op de havo in te voeren."

Was premier Rutte aardig?
"Hij is heel toegankelijk en ook grappig. Toen hij me wilde feliciteren wist ik niet zo goed wat daar de richtlijnen voor zijn. 'Zoenen natuurlijk', riep hij meteen. En hij zei gekscherend dat hij het leuk vond dat ik als enige ook wat leerlingen had meegenomen. Mijn collega's stonden namelijk op de achtergrond te joelen en gillen als een stelletje pubers, haha."