Daniëlle Meyer en Nathalie Scheffer zitten vol plannen.
Daniëlle Meyer en Nathalie Scheffer zitten vol plannen. Foto: Marieke van Veen

Boeken en Theater: geen lezing maar een beleving

WEESP - Boeken en theater hebben een belangrijk ding gemeen: ze vertellen een verhaal. Vanuit die gedachte gaan Zone 1380 en boekhandel De Kleine Prins vanaf februari maandelijkse thema-avonden organiseren. De aftrap is volgende week vrijdag met een avond over de tango. De maand erop komt Derek Bolt van Spoorloos naar Weesp.

door Marieke van Veen

"Noem het vooral geen literaire avonden!", valt Nathalie Scheffer van De Kleine Prins met de deur in huis. "We nodigen soms schrijvers van literatuur uit, maar het kan ook iets lichters of iets anders zijn." Daniëlle Meijer van Zone 1380 vult aan: "Zie het als een beleving: een schrijver leest voor, er zijn optredens met dans, toneel of cabaret én we serveren lekkere hapjes en drankjes. We willen dat mensen naar huis gaan met het idee: wauw, wat heb ik een leuke avond gehad! En dat voor maar 5 euro."

Sinds Daniëlle Meijer en Sara Kroos in Weesp zijn neergestreken, is Weesp op cultureel gebied heel wat rijker geworden: theaterschool Zone 1380, Theaterpand Weesp, Weesp Got Talent, open podia, voorstellingen en ga zo maar door. En nu dus Boeken en Theater. Is daar een publiek voor? "Geen idee of we een gat opvullen. Het is gewoon zo dat we vol leuke ideeën zitten en die voeren we uit", vertelt Scheffer. De onderneemster leerde Meijer en Kroos kennen toen de twee haar benaderden voor een boekentafel tijdens de voorstelling 'De kleine prins'. Meijer: "Toeval. Tenminste in zoverre dat we het alledrie altijd al een mooi verhaal vonden: wij kozen het voor onze eerste uitvoering, Nathalie koos het al eerder als naam voor haar winkel. Daar konden we niet aan voorbij gaan, dus nodigden we haar uit. Het klikte meteen. Onze netwerken, interesses en doelgroep sluiten aan. Daar moesten we iets mee."

"We zitten vol met plannen", vertelt Scheffer. "We hebben voor dit eerste seizoen tien avonden geprikt, bijna altijd op vrijdag, en tien verschillende thema's bedacht. Het zal elke keer totaal anders zijn, steeds een verrassing. En absoluut niet per se voor vrouwen. Integendeel, er is ook een avond in de maak die vooral veel mannelijk publiek zal trekken, maar daarover kunnen we nu nog niet zoveel vertellen."

Extra veel zin hebben de dames in vrijdag 7 maart. Dan is er een extra Boeken en Theater-avond in verband met de opening van de Boekenweek. "We werken aan een Weesper boekenbal, met veel schrijvers van eigen bodem. We zijn druk bezig met de uitnodigingen. Zodra we weten wie er komen, gaat de kaartverkoop van start."

'Wij willen ons eigen boekenbal met veel schrijvers uit Weesp'