Weesp ging in november 2010 voor het laatste naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad.
Weesp ging in november 2010 voor het laatste naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad. Foto: Christian Pfeiffer

Verkiezingskoorts begint vrijdag

WEESP - De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Over zeven weken mag Weesp naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Het WeesperNieuws trapt vrijdag de verkiezingsstrijd af.

door Christian Pfeiffer

Het is een traditie aan het worden. Alle lijsttrekkers verzamelen zich enkele weken voor de verkiezingen bij het WeesperNieuws om het glas te heffen op een sportieve verkiezingsstrijd. Vrijdag is het zover. Om 18.00 uur begint de strijd. Die eindigt woensdag 19 maart bij de stembus.

Vooruitkijkend op de gemeenteraadsverkiezingen zullen vooral bezuinigingen op de gemeentebegroting een rol gaan spelen. Weesp moet als zelfstandige gemeente de komende jaren het hoofd gaan bieden aan een aantal belangrijke nieuwe taken op het gebied van jeugdzorg, ouderenzorg en andere takken van sport in het sociale domein. Taken die worden afgestoten door het Rijk. De begroting van Weesp verdubbelt hierdoor bijna, maar de inkomsten niet. Ook parkeren in het centrum, de reconstructie van de schansen, nieuwbouw, de toekomst van de Laurentiuskerk, wel of geen crematorium in Weesp, de fusie en de toekomst van burgerparticipatie en de wijkoverleggen zijn heikele punten.

Zeven partijen doen mee met de verkiezingen. Met alleen maar mannen als lijsttrekkers.
- Artikel50: Gerton van Unnik
- CDA: Jan Renzenbrink
- D66: Christian Zierleyn
- GroenLinks: Max van Dorth
- PvdA: Duncan Borst
- VVD: Alexander Bruch
- WSP: Ad van Gemert

Belangrijke data
Het WeesperNieuws zit er bovenop. Hieronder een aantal data die het noteren waard zijn.

Vrijdag: nieuwe uitslag politieke barometer Stadspeiling

Vrijdag 31 januari 18.00 uur
Aftrap gemeenteraadsverkiezingen 2014 bij het WeesperNieuws. Radio Weesp doet tussen 18.00 en 19.00 live verslag. Meeluisteren op 106.5 FM en RadioWeesp.nl. Ook bekendmaking eerste zetelverdeling volgens de nieuwste Stadspeiling.

Lijsttrekkerinterview
In de maand februari wordt elke dinsdag en donderdag een lijsttrekker een uur lang geïnterviewd op Radio Weesp. Tussen 19.00 en 20.00 uur mag de man die de partij aanvoert zich komen voorstellen en vertellen over zijn standpunten.

De laatste week
In de laatste volle week voor de verkiezingen (10 t/m 13 maart) sparren twee lijsttrekkers elke werkdag over actuele onderwerpen op Radio Weesp. Tussen 18.00 en 19.00 uur.

Lijsttrekkersdebat
Die week wordt vrijdag 14 maart afgesloten met het grote lijsttrekkersdebat. Tussen 18.00 en 19.00 uur live op Radio Weesp.

In de krant
Ook deze krant en de website WeesperNieuws.nl staan de komende weken bol van de verkiezingen. De partijen spreken zich de komende tijd in deze krant uit over een aantal onderwerpen. Het WeesperNieuws verschijnt in de week voor de verkiezingen twee keer: een keer op dinsdag 18 maart (met het laatste verkiezingsnieuws) en een extra editie op donderdag 20 maart met daarin de uitslag. Ook wordt er verslag gedaan van de aftrap van de verkiezingen en het grote lijsttrekkersdebat. Wie het allemaal duizelt: op de website WeesperNieuws.nl is vandaag een speciaal dossier over de verkiezingen te vinden. Daar worden alle nieuwsberichten de komende tijd gebundeld.